Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sobotka slíbil Michalákové: Syny budete vídat častěji!

Autor: ČTK, shp, et - 
10. února 2015
13:21

Budeme bojovat za vaše syny i nadále, řekl premiér Bohuslav Sobotka Evě Michalákové, které v Norsku sebrali v roce 2011 děti. Hlavním úkolem české diplomacie a ředitele brněnského úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeňka Kapitána bude zajistit české matce častější schůzky se syny i to, aby se učili svůj rodný jazyk.

Do Norska odjede Kapitán v nejbližších dnech „My se nechystáme polevit v diplomatickém tlaku na Norsko,“ uvedl předseda vlády. Nyní čeká na odpověď norské premiérky na svůj list. Poté se o dalším postupu poradí s ministerstvy práce a zahraničí a s brněnským úřadem.

Sobotka novinářům řekl, že v případu nechce vystupovat v roli soudce. ČR podle něj respektuje, že děti žijí v Norsku a podléhají norským pravidlům. „Není možné nám vzít právo na to, abychom kladli otázky a získávali informace, protože se jedná o české občany... Máme zájem na spravedlivém, objektivním posouzení celé věci, aby byl zohledněn zájem rodiny, zájem dětí,“ řekl Sobotka.

Termín jednání šéfa brněnského úřadu Kapitána v Norsku se nyní upřesňuje. S norskými protějšky by měl jednat mimo jiné o frekvenci schůzek dětí s matkou. Nyní mají trvat 15 minut, konat se mají nejspíš dvakrát ročně. Pokud by si to děti přály, mohou být i delší. Českou stranu zajímá i možnost setkávání dětí s dalšími příbuznými. Kapitán má norským úřadům objasnit také garance, které české instituce poskytnou, pokud by se chlapci dostali do ČR.

Video Matka kluků z Norska: Zemana chápu, dětem nesmím dát lásku! - Etienne Bláha, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Stát už nabídl záruky, že na rodinu dohlédne. Dalším tématem je zajištění výuky češtiny. Pro matku Evu Michalákovou je prvořadé syny získat zpět do své péče. „Pokud by na to nebyly norské úřady schopny přistoupit, ráda bych, aby děti do péče dostala moje sestra. Jakmile by se děti dostaly do ČR, tak bych se je snažila získat já,“ řekla po jednání s premiérem Michaláková.

Podle ní její norská právnička vidí jako nejúčinnější nástroj český diplomatický tlak na Norsko. Pokud by soud matce děti nepřiřkl, měla by se pak zapojit teta dětí. Norská sociální služba odebrala české matce a otci děti v květnu 2011 pro podezření ze zneužívání a zanedbávání.

Policie případ odložila a obvinění nepadlo. Norský soud ale považoval zjištění za závažná a rozhodnutí sociálky potvrdil. Dnes devítiletý Denis a šestiletý David vyrůstají odděleně ve dvou pěstounských rodinách. Matka je chce získat zpět. Zatím s odvoláními neuspěla. V prosinci požádala v Norsku znovu o přezkoumání případu.

České ministerstvo zahraničí předalo norské velvyslankyni už dvě verbální nóty ve prospěch chlapců. Jednu nótu, což je silný diplomatický prostředek, poslala norská strana.

radkapatka2014 ( 10. února 2015 15:57 )

Kdyby jim něco dělala,tak by jí asi ty Norské soudy odsoudily a i policisté řekli,že budou svědčit v její prospěch!Ale i kdyby k něčemu došlo,jsou to naši občané,měla by to řešit naše policie,naše soudy, naše sociálka...!

radkapatka2014 ( 10. února 2015 15:44 )

Bohouš zařídí tak velký kulový ! Prezidenta na ně !

honza54.. ( 10. února 2015 15:30 )

každý není vševěd jako ty kreténe

zigzag ( 10. února 2015 15:29 )

Plàcàm stejne asi jako ty takze co te pàlì?

banan25 ( 10. února 2015 15:26 )

Vy jste v jejich rodině byl a toto můžete dosvědčit ? Anebo jen plácáte ?

Zobrazit celou diskusi