Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Švýcarská banka s černými konty: Účet u ní mělo 10 Čechů, nejbohatší z nich měl 340 milionů!

Do skandálu s bankou HSBC, která měla ulít 5 bilionů, je zapleteno asi 10 Čechů.
 (Autor: ČTK)
Autor: shp - 
10. února 2015
11:51

Obrovský skandál švýcarské větve britské banky HSBC, která pomáhala zámožným klientům spravovat černá konta a ulila tak 5 bilionů korun, se týká asi desítky Čechů. Nejbohatší z nich měl na účtech 340 milionů korun.

Mezinárodní sdružení investigativních novinářů potvrdilo zjištění francouzského deníku Le Monde, který na nekalé praktiky banky upozornil.

Údaje z let 2006 a 2007 dokazují, že v té době proteklo sledovanými konty pět bilionů Kč. Ve stejném časovém období bylo v bance HSBC 208 účtů spojených nějakým způsobem s Českou republikou. Uloženo na nich bylo asi 2,5 miliardy korun.

Není ale jasné, jaká část těchto účtů měla české majitele, ani to, zda s těmito účty byly spojeny nějaké nepravosti. Celkem si tato konta otevřelo 91 osob spojených nějak s ČR.

12 procent z nich mělo českou národnost nebo český pas. Jde tedy zhruba o 10 Čechů. Nejmovitější z těchto 91 klientů měl na účtech 340 milionů korun.

V USA, Francii, Belgii a v Argentině nyní HSBC čelí trestnímu vyšetřování. Belgický soudce dnes oznámil, že zvažuje uvalení mezinárodního zatykače na členy vedení finanční instituce, protože banka prý při vyšetřování nespolupracuje.

Ačkoli některé podrobnosti ze seznamu klientů unikly během let na veřejnost, celkový obraz o systému obcházení daňových povinností pod taktovkou švýcarských bankéřů vyšel najevo až nyní.

Reportéři se rozhodli odtajnit i totožnost některých klientů, mezi nimiž jsou současní a bývalí politici z řady zemí včetně Británie, Ruska, Ukrajiny, Rumunska, Indie či Mexika, ale také vysoce postavení pohlaváři spříznění s režimy svrženého egyptského prezidenta Husního Mubaraka či nynějšího syrského prezidenta Bašára Asada.

Kromě nich prý ale služeb britské banky využívali i pašeráci drog, obchodníci s diamanty, známí podnikatelé a zločinci včetně těch s napojením na teroristické organizace. Na seznamu ale figurují i sportovci, herci, zpěváci a dědicové movitých rodin. Podle Le Monde jde konkrétně třeba o francouzského herce Gada Elmaleha, amerického herce Johna Malkoviche nebo marockého krále Muhammada VI.

buban ( 10. února 2015 15:05 )

 Ten nejmovitější byl beztak andreslawicky.

sars ( 10. února 2015 14:17 )

 Něco velkého se chystá, odtajnují majetky nedotknutelnych?

1917 ( 10. února 2015 13:50 )

A kdy už u nás konečně zavedou prokazování majetku a původu peněz. Klaus se svou soldateskou to pěkně zařídil i s Kalouskovým přikňukáváním. Hold Svatá pravice, jedině ta nám ukázala jak se to má dělat!!!!!!

stanislavhahn ( 10. února 2015 12:59 )

Provazu je všude dost..

provokaterka ( 10. února 2015 12:10 )

Ten čech musel "pracovat"(krást) jako ďas.

Zobrazit celou diskusi