Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Malajsijského politika odsoudili za homosexualitu na 5 let

Politik si má odpykat pětiletý trest za styk se svým poradcem.
Politik si má odpykat pětiletý trest za styk se svým poradcem.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
10. února 2015
11:34

Malajsijský nejvyšší soud shledal opozičního vůdce Anwara Ibrahima, obviněného z homosexuality, vinným. Ibrahimovi přívrženci považují celý proces za politické spiknutí. Cílem prý bylo odstranit jakékoliv ohrožení vlády premiéra Najiba Abdula Razaka.

Soud potvrdil loňský rozsudek, podle kterého si má sedmašedesátiletý politik odpykat pět let za styk se svým poradcem. Podle agentury AP šlo o poslední možnost odvolání, čili se Anwar Ibrahim musí hned vrátit za mříže. Jeho manželka vzápětí propukla v pláč.

Homosexualita je v převážně muslimské Malajsii postavena mimo zákon a hrozí za ni až 20 let vězení.

Odvolací soud loni v březnu zvrátil předchozí soudní rozhodnutí, které někdejšího vicepremiéra v roce 2012 zprostilo viny.

Mezinárodní organizace pro lidská práva již v minulosti označily procesy vedené proti Ibrahimovi za politicky motivované. Sám Ibrahim rezolutně vinu popírá a také poukazuje na politický motiv obvinění.

Ibrahim představuje podle AP největší hrozbu pro vládnoucí koalici Národní fronty, která je u moci od získání nezávislosti Malajsie v roce 1957. V parlamentních volbách v roce 2013 dovedl Ibrahim opozici k zatím nejlepšímu volebnímu výsledku v historii.

Ibrahima obvinil jeho bývalý politický poradce z toho, že ho v červnu 2008 přinutil k homosexuálnímu análnímu styku. Ten je v Malajsii nelegální i mezi dospělými muži, kteří s ním vzájemně souhlasí, a hrozí za něj až 20 let vězení. V lednu 2012 byl však Ibrahim pro nedostatek důkazů zbaven obvinění. Vláda se tehdy proti rozhodnutí nejvyššího soudu odvolala.

Ibrahim si již v minulosti odpykal šestiletý trest vězení, k němuž byl odsouzen v roce 1998 za homosexualitu a korupci.

martin47 ( 5. dubna 2015 03:09 )

A tobě tam nacpat klávesnici abys nemohl psát takový kraviny.

wolf66 ( 10. února 2015 12:40 )

A zašít tam,kde záda ztrácejí svuj poetický název čalounickou jehlou.

Zobrazit celou diskusi