Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Prezident Obama: Chce zahájit nový boj proti ISIS!

Obama požádá Kongres o nový mandát k boji proti IS.
Obama požádá Kongres o nový mandát k boji proti IS.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
9. února 2015
22:54

Americký prezident Barack Obama požádá do středy Kongres o nový mandát k boji proti ozbrojeným složkám Islámského státu (IS) ovládajících značná území v Sýrii a v Iráku.

Není přitom vyloučeno, že žádost bude obsahovat povolení k případnému použití i pozemních jednotek. Podle agentury Reuters o tom dnes informovaly zdroje v Kongresu. V USA již dlouhodobě zaznívaly hlasy, že dosavadní letecká kampaň zahájená loni v létě nepřináší kýžené výsledky, byť ztráty IS jsou patrně vysoké.

Spojené státy vedou mezinárodní koalici proti IS, v níž aktivně působí letectva několika arabských zemí a také Británie a Francie od loňského srpna. Armádní velitelé upozornili, že v daném rozsahu a s použitou technikou jde, pokud jde o porážku IS, o běh na dlouhou trať, kterou se dá měřit spíše v letech než v měsících.

Šéfka demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová řekla novinářům minulý týden, že Bílý dům se chystá požádat o mandát na tři roky. Zatím podle ní nebylo stanoveno, na jak velké území se má vztahovat a jaká omezení se mají týkat využití pozemních sil.

provokaterka ( 10. února 2015 05:15 )

Diktátor Obama bojuje proti celému světu.

drza.drbna ( 10. února 2015 01:50 )

No dovol.

kung-fu-jane. ( 10. února 2015 01:47 )

Kecy, maskovací fuchtle

drza.drbna ( 10. února 2015 01:02 )

Ale Ninunce musím dát za pravdu, je vidět, že je to chytrá ženština, asi jediná na těhlech bleskovkách.

drza.drbna ( 10. února 2015 00:57 )

Jak je lehké někoho zde napodobit, napíšeš podobným stylem, převezmeš nějaký to slovo co často používá a už si každý myslí, že ví kdo jsem.

Zobrazit celou diskusi