Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Po 54 letech v Chile objevili zřícené letadlo: Zemřel v něm celý fotbalový tým!

Autor: ČTK - 
9. února 2015
08:43

Chilští horolezci oznámili, že našli vrak letadla, které se před 54 lety zřítilo v Andách. Na jeho palubě zahynulo 24 lidí včetně osmi hráčů profesionálního fotbalového týmu.

Skupina horolezců uvedla, že na trosky letadla narazila ve výšce asi 3200 metrů, zhruba 360 kilometrů jižně od hlavního města Santiaga de Chile. Přesné místo nálezu zatím horolezci tají, aby zabránili rabování. 

Zmizení letounu se členy prvoligového chilského týmu Green Cross, k němuž došlo 3. dubna 1961, patřilo mezi velké nevyjasněné záhady chilské historie a šokovalo sportovní svět. 

Chilský fotbalový tým Green Cross hrál svůj poslední zápas proti Osorno Seleccion 1. dubna 1961. Skončil remízou 1:1. Poté se tým rozdělil do dvou letadel a zamířil zpátky do Santiaga. Většina ale letěla letounem typu Douglas DC-3. Byl větší, pohodlnější a letěl přímo bez zbytečných zastávek. Do Santiaga však nikdy nedorazil a zmizel beze stopy. 

Záchranáři po jeho troskách pátrali dlouhé týdny, ale marně. Posléze se konaly symbolické pohřby pohřešovaných, které přitáhly značné davy truchlících.

jir.ass ( 9. února 2015 11:50 )

Nadpis: Zemřel v něm celý fotbalový tým! X Text článku: Poté se tým rozdělil do dvou letadel. --------------------------------------------------- Takže spadli obě letadla? Ne, to jen v Plesku nepoužívají mozek.

tupka.jentakjen ( 9. února 2015 11:35 )

 Hlavně najít černý skříňky....pokud už tenkrát něco takovýho v těch samaljotech bylo

Zobrazit celou diskusi