Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kontroverzní referendum o adopcích gayů na Slovensku: Je neplatné!

Slovenské referendum je neplatné
Slovenské referendum je neplatné  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, zrk - 
8. února 2015
08:05

Očekával se velký zájem lidí o hlasování. Nestalo se tak. Referenda se zúčastnilo jen 21,4 procenta. Referendum je tak neplatné. Přesto zúčastnění většinově hlasovali pro adopci dětí do homosexuálních rodin.

Pro zákaz adopcí hlasovalo 94,5 procenta zúčastněných. Součástí referenda byly ještě dvě další otázky týkající se ochrany tradiční rodiny. Pro to, aby se manželstvím nemohlo označovat žádné jiné soužití osob kromě svazku muže a ženy hlasovalo 92,4 procenta účastníků. S tím, aby školy nemohly vyžadovat účast žáků na vyučování v oblasti sexuální výchovy nebo eutanazie, souhlasilo 90,3 procenta zúčastněných.

Na pětimilionovém Slovensku, kde se většina obyvatel hlásí ke katolické církvi, referendu předcházela vyhrocená kampaň. Kritici referendových otázek vybídli Slováky, aby se plebiscitu nezúčastnili a přispěli tak k jeho neplatnosti. Až na jednu výjimku, kterou bylo referendum o vstupu země do Evropské unie, všechna dosavadní lidová hlasování na Slovensku kvůli nízké účasti ztroskotala.

Sdružení hájící práva lidí jiné než heterosexuální orientace sobotní referendum kritizovala. Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International zase tvrdila, že plebiscit by mohl vést k porušení mezinárodních norem v oblasti lidských práv. Původně čtyři navrhované referendové otázky posuzoval slovenský ústavní soud, který za neústavní označil jen otázku týkající se přiznání zvláštní ochrany, práv a povinností pouze manželskému svazku a nikoli jiné formě soužití osob.

Slovensko na rozdíl od jiných zemí, jako například České republiky, dosud nezavedlo ani registrovaná partnerství osob stejného pohlaví. Slovenské zákony v současnosti upřednostňují osvojení dítěte manžely a jen výjimečně mohou úřady povolit adopci jednotlivci. Poslanci vládních sociálních demokratů (Směr-SD) premiéra Roberta Fica spolu s částí opozice loni zase prosadili do slovenské ústavy ustanovení, že manželství je svazek mezi mužem a ženou.

kacota ( 9. února 2015 01:45 )

Aktivisti Aliancie na čele s Tonkom Chromíkom si tento špás za 6,3 milióna € kľudne mohli odpustiť Je mnoho dôležitejších vecí, závažnejších, na rozhodovanie, schvaľovanie a mudrovanie - než to, či sa deti budú zúčastňovať sexuálnej výchovy v škole napríklad

kacota ( 9. února 2015 01:00 )

kacota ( 9. února 2015 01:00 )

kacota ( 9. února 2015 00:59 )

kacota ( 9. února 2015 00:57 )

Legraci sami ze sebe si rozhodně dělat neumíte.. Jedine tak za zavretými dverami v obývačke alebo v spálni Inak verejne je to skôr o jednom syndróme.. Ale nechcem uraziť, tak radšej zdravím krásne nojasne

Zobrazit celou diskusi