Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Devět mrtvých v Bangladéši při útocích na autobus a náklaďák

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
7. února 2015
09:03

Nejméně devět lidí včetně dvou dětí uhořelo zaživa v Bangladéši při dvou útocích zápalnými lahvemi na autobus plný lidí a na nákladní automobil.

Policie z útoků viní opoziční aktivisty z Bangladéšské nacionalistické strany (BNP), která se loni odmítla zúčastnit parlamentních voleb s odůvodněním, že budou zfalšované. Před měsícem BNP zesílila protesty, jimiž se snaží přimět premiérku Šajch Hasínu Vadžídovou k odstoupení a vypsání nových voleb.

Od 6. ledna, kdy opoziční kampaň začala, bylo při násilnostech zabito nejméně 70 lidí a stovky dalších byly zraněny. V této bilanci už jsou započítány oběti obou útoků zápalnými lahvemi, které se odehrály v noci na dnešek, napsala agentura Reuters.

Terčem jednoho z útoků se stal autobus plný lidí v hlavním městě Dháce, ve kterém zemřelo šest lidí; třicet osob bylo zraněno. Tři další lidé zemřeli při útoku na nákladní automobil na jihu země.

BNP v rámci své protestní akce proti vládě začala v lednu blokovat silnice, železnice i vodní dopravu a tvrdí, že v tom bude pokračovat, dokud kabinet neodstoupí. Zároveň vyzvala, aby se od nedělního rána konala další, 72 hodin trvající generální stávka.

Analytici varují, že nynější politické zmatky mohou ohrozit bangladéšský exportní oděvní průmysl, který je s objemem 24 miliard dolarů ročně hlavním pilířem ekonomiky země.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi