Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Co teď? Prestižní univerzita zakázala sex mezi učiteli a studenty!

 (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
6. února 2015
14:45

Prestižní Harvardova univerzita zakázala veškeré intimní vztahy mezi učiteli a studenty. Podle agentury Bloomberg ústav zákaz odůvodnil tím, že přílišné sbližování mezi vysokoškoláky a pedagogy může vést k případům sexuálního obtěžování. Harvard se tak zařadil mezi několik amerických univerzit, které zavedly podobný zákaz v minulých letech. 

"Studenti přicházejí na vysokou školu, aby se od nás učili. Nejsme tu proto, abychom s nimi měli sexuální či partnerské vztahy," řekla agentuře harvardská profesorka historie Alison Johnsonová, která předsedala komisi stojící za návrhem tohoto zákazu. Univerzita sídlící ve městě Cambridge poblíž Bostonu dosud pouze doporučovala svým pedagogům, aby se vyvarovali vztahů se studenty, které přímo učí. 

Harvard se rozhodl přehodnotit svou politiku týkající se vztahů mezi učiteli a takřka sedmi tisícovkami studentů navštěvujících školu poté, co se jméno univerzity patřící do prestižní skupiny univerzit označované jako Břečťanová liga objevilo na seznamu ministerstva školství mezi institucemi, které nedostatečně řešily stížnosti na sexuální obtěžování studentů. 

Podle kritiků existují na některých amerických školách pedagogové, kteří zneužívají svého nadřízeného postavení a snaží se sexuálně využít studenty či studentky. "Tohle je velmi vážný problém vysokého školství," citoval Bloomberg Billie Wrightovou Dziechovou z univerzity v Cincinnati, která se tématem vztahů mezi učiteli a studenty zabývá. 

Úplným zákazem milostných poměrů mezi učiteli a žáky se Harvard zařadil po bok další prestižní Yaleovy univerzity, která k němu sáhla v roce 2010, či Connecticutské univerzity, jež jej zavedla předloni. 

Proti zákazu se vyslovila asociace amerických vysokoškolských pedagogů, podle níž se tímto způsobem problém nevymýtí. Školy by prý spíše měly co nejpodrobněji dohlížet na to, zda učitelé nezvýhodňují v hodnocení některé žáky na základě blízkých vztahů.

bre-burda ( 6. února 2015 16:01 )

A jak teď chudinky studentky dosáhnou na prospěchová stipendia?!

Zobrazit celou diskusi