Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vysoké škole celebrit hrozí zavření: panika mezi studenty, budou muset dostudovat jinde

Diplom z UJAK mají třeba Zora Hejdová a Ivana Gottová
Diplom z UJAK mají třeba Zora Hejdová a Ivana Gottová  (Autor: Foto Blesk - Martin Pekárek, Facebook)
Autor: ČTK, simao - 
6. února 2015
13:57

Nad největší soukromou vysokou školou UJAK, kde studovala i řada celebrit, visí průšvih. Reálně jí hrozí, že přijde o akreditaci v jednom ze svých důležitých oborů. Že je situace závažná, o tom vypovídá i páteční schůzka ministra školství Marcela Chládka se zástupci „univerzity celebrit“. Vyplynulo z ní, že UJAK má případně platit za dostudování svých studentů na jiných VŠ.

Diplom z UJAK mají třeba Ivana Gottová, Iva Kubelková, Iveta Vítová, Jiří Mádl, Karla Mráčková, Pavlína Danková, Michaela Štoudková či Zora Hejdová. Celebrity tam studovaly vesměs obor masová a mediální komunikace. 

Vysoká škola celebrit však řeší velký problém s jiným oborem – a se svými studenty speciální pedagogiky. V případě tohoto oboru totiž UJAKu reálně hrozí, že přijde o akreditaci. Jenže co se studenty, kteří tam již studují?

Odpověď na tuhle otázku se při schůzce s vedením školy snažil najít i ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Podle něj by se škola měla podílet na dostudování svých studentů na veřejných vysokých školách. „Je to soukromá univerzita, která brala školné, a stát to bude něco stát. Takže předpokládám, že se univerzita bude spolupodílet na krocích, které dělá ministerstvo,“ řekl Chládek.

Ve hře ale zůstávají další varianty osudu studentů oboru speciální pedagogika – učitelství, kterému Akreditační komise neprodloužila akreditaci ani k dostudování stávajících studentů. 

Loňská promoce Ivany Gottové na UJAK Loňská promoce Ivany Gottové na UJAK | Archiv Ivany Gottové

Chládek nepovažuje za vyloučené, že se univerzitě podaří stanovisko komise zvrátit a studenti budou moci pokračovat. Proces stále není uzavřen. Rektor UJAK Luboš Chaloupka řekl, že po obdržení oficiálního stanoviska univerzita podá odvolání.

Další možností je, že by např. některá z pedagogických fakult poskytla odbornou garanci a studenti by nadále mohli pokračovat na největší soukromé univerzitě v republice. Také o tom se bude jednat na úterní schůzce ministra s děkany. Chládek za možné řešení považuje také to, že by na veřejné vysoké školy přešli jen někteří studenti. „Část studentů by si převzaly některé fakulty a tím by se snížil počet studentů na jednoho vyučujícího,“ uvedl. Právě v tom totiž tkví problém UJAK. Hodně studentů, málo učitelů, podle akreditační komise proto skomírající kvalita výuky.

Studenti jiných oborů na UJAK prý momentálně obavy mít nemusí. Univerzita se však s problémy potýká již od roku 2010, kdy někteří bývalí pedagogové veřejně mluvili o nízké kvalitě výuky. UJAK přitom sídlí v Praze, ovšem má i regionální pobočky. Kvůli nízké kvalitě výuky v pobočkách školy ve Starém Hrozenkově a Frýdku-Místku však komisaři navrhli tyto pobočky neprodleně zrušit. Škola se odvolala a ministerstvo návrh komise na omezení akreditace zamítlo.

lukedeluck ( 9. února 2015 18:42 )

 http://data.ujak.cz/novinky/Omyly_o_UJAK.pdf

ninka64 ( 6. února 2015 21:46 )

Ano chybí, ale absolventi technických oborů, což jsou obory, kde se nic nedá okecat a studium je velice obtížné. Školy chrlí samé politology, sociology, odborníky na společenské vědy, herce a umělce všeho druhu, obory absolutně neužitečné pro společnost.

ninka64 ( 6. února 2015 21:30 )

Tato škola je opravdu zázračná i s negramota udělá člověka s titulem. Náš místostarosta, který měl problém dokončit základní školou s odřenýma ušima se vyučil kuchařem, kde získal maturitní vysvědčení je záhada a nakonec dokázal vystudovat UJAK.

drza.drbna ( 6. února 2015 19:37 )

Brácha je ing, vystudoval státní, ne žádnopu rychlokvašku, používá titul jen v práci, jinak vůbec, ani když se představuje to nepoužívá.

drza.drbna ( 6. února 2015 19:35 )

Pokud jednomu z nich nedojde benzín a ten druhý neodbočí tak v C.

Zobrazit celou diskusi