Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

V Kyjevě si podávají dveře západní politici, v Donbasu se umírá

Autor: ČTK - 
5. února 2015
21:15

Na východě Ukrajiny pokračují neztenčenou silou boje mezi separatisty a armádou a o život dnes přišli další lidé. Naději na vyřešení krize přinesli francouzský prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová, kteří přiletěli do Kyjeva s novou iniciativou. V pátek o ní chtějí jednat v Moskvě i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Šéf americké diplomacie John Kerry zároveň v Kyjevě vyzval Rusko, aby respektovalo dohody a zasadilo se o příměří. 

Hollande před překvapivou cestou poznamenal, že Francie není nakloněna vstupu Ukrajiny do Severoatlantické aliance. Zároveň ale sdělil, že s Merkelovou do Kyjeva a Moskvy vezou nový návrh, jak vyřešit konflikt v Donbasu. Je prý přijatelný "pro všechny". 

Podle listu Süddeutsche Zeitung plán obsahuje okamžité příměří, stažení těžkých zbraní, výměnu zajatců, ale také přiznání územních zisků separatistů z poslední doby pro jejich autonomii. Tuto informaci ale záhy dementovala německá vláda. 

Jednání Hollandea a Merkelové s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem začalo dnes večer se zpožděním a vůbec se neví, jaký bude výsledek. Porošenkův mluvčí navíc v rozporu s původním záměrem sdělil, že se po skončení nepočítá s žádným prohlášením. 

Nová iniciativa je považována za snahu utišit sílící hlasy v západních zemích, zejména v USA, které vybízejí k dodání zbraní Ukrajině, aby mohla čelit ofenzivě proruských povstalců, podporovaných vojensky Ruskem. 

Proti poskytnutí smrtících zbraní Kyjevu jsou Hollande i Merkelová. Zatím ho nepodpořil ani americký prezident Barack Obama, ale podle Kerryho by o tom měl brzy rozhodnout. S vyzbrojením ukrajinské armády nesouhlasí ani český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, podle kterého jde o "hru s ohněm" a současná situace na Ukrajině může být "rizikovější než studená válka". 

Kerry po setkání s Porošenkem řekl, že Ukrajina čelí "pokračující ruské agresi". Tématu poskytnutí zbraní Ukrajině se vyhnul a zdůraznil, že se dál sází na diplomacii a jednání. Nicméně nelze podle něj zavírat oči před vojenskou podporou povstalců Ruskem. Vyzval proto Moskvu, aby dokázala, že opravdu chce ukončit krveprolití, a dodržovala dohody uzavřené v Minsku. 

Evropská unie ve snaze zvýšit tlak na ruskou stranu se připravuje na rozšíření dosavadních sankcí na dalších 19 osob a devět organizací. Seznam, který bude zahrnovat nové proruské separatisty z východu Ukrajiny a také ruské občany, mají v pondělí schválit unijní ministři zahraničí. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbb ( 7. února 2015 04:43 )

hitler z usa řídí ukronacisty

tgbb ( 7. února 2015 04:41 )

to víš ,že jo ty fašistická havloidní mrd**ko

tgbb ( 7. února 2015 04:39 )

Batalion Azov byl vytvořen v květnu roku 2014, Podívejte se na výložky jeho příslušníků.Znak v popředí, to je runový symbol Wolfsangel, pohanský amulet „vlčí hák“. Svého času byl součástí symboliky některých jednotek Waffen-SS, například divize Das Reich.Na automobilu vidíte symbol 2. tankové divize SS Das Reich.Batalion Donbas byl vytvořen v dubnu roku 2014, aby čelil přívržencům Doněcké lidové republiky.Základem symbolu batalionu Donbas je trojzubec stylizovaný jako převrácený nacistický orel SS, co dodat ,čeští extremisté ,neonacisté= havloidi usa podporují kyjevskou nacistickou juntu vrahů

gabreta ( 6. února 2015 03:36 )

Samý sankce, kecy, vyhrožování a najednou soudružka z NDR klepe na Putinovo dveře? Asi už jde slavný EU z tlustejch do tenkých a konečně přicházejí na to, že se z nich Putin nepo.sere! Ještě tak ze Za Orálka, ale tak smíchy!!

tgbb. ( 5. února 2015 23:08 )

Hitler je Putinův vzor.

Zobrazit celou diskusi