Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Lazaret hrůzy se zbavuje postižených: Nechali je u vrat nemocnice a utekli!

Autor: rvs, ljš - 
6. února 2015
10:32

Odvezli je do nemocnice a zmizeli! Kdosi se zbavil tří mentálně postižených mužů, kteří bydleli v přerovském »chudobinci« hrůzy. Mentálně postiženým mužům s sebou nedali nic, jen jim vtiskli do rukou jejich zdravotní dokumentaci.

Muže našli lidé v nemocnici brzy ráno. Seděli na chodbě brněnské Nemocnice Milosrdných bratří vyhladovělí a žízniví, u sebe ale měli lékařské doklady. Podle těch se ukázalo, že předtím byli ubytováni právě v Přerově. Majitel ubytovny Pavel Mirga prý ale neví, kdo muže odvezl.

Na otřesné podmínky v ubytovně upozornila nedávno senátorka Jitka Seitlová. 40 starých a postižených lidí, za které Mirga inkasoval deset tisíc měsíčně, na místě živořilo vyhladovělých a s minimem péče.

Ubytovna musí být do konce února uzavřena, a tak se pan Mirga svých svěřenců zbavuje potají »po svém«. Jednou z jeho obětí je i švagr paní Ilony Mahrové. „Odložil je tam a pak nám zavolali, že sestra o nich ví, že je vyšetří a postarají se o ně,“ řekla Mladé frontě DNES.


Máte další informace k tomuto případu nebo víte o někom, kdo se takto zbavil nemocného člověka? Napište nám na tip@blesk.cz nebo volejte na 724 014 586.


Jenže to nebyla pravda, muži byli na chodbě nemocnice ponecháni napospas osudu. „Obvolala jsem několik oddělení, až jsem zjistila, že ti lidé jsou na chirurgické ambulanci a nikdo o nich neví. A oni sami nevědí, čí jsou a proč tam jsou. Bylo jediné štěstí, že jsem dostala alespoň zpětnou vazbu od zástupkyně ubytovacího zařízení, že je tam nechali,“ dodala.

Mirga popírá, že by jeho zařízení takto kdokoli opustil. „Čekáme ve spolupráci s přerovským magistrátem, co bude dál. Chodí sem sociální pracovnice a zjišťují možnosti, kam ty lidi umístit,“ dušoval se.

Šéfka přerovského referátu péče o zdravotně postižené Lea Janků ale hovoří jinak. „Jsou to lidé z ubytovny pana Mirgy v Přerově. Nechali je naproti na vrátnici, nedali jim ani žádné věci a nikomu nedali vědět, že tam jsou. Je to strašné. Kdyby to alespoň řekli předem nám, do Přerova bychom si pro ně přijeli a snažili bychom se jejich situaci řešit,“ řekla deníku.

joun ( 20. února 2015 12:30 )

I když každá země má svoje problémy, protože není nic ideálního, tak mohu klidně napsat, že v mé rodné vlasti/Anglii/ by takovýto "podnikatel" už byl dávno odsouzený a to na hodně dlouho. Jak jsem napsal už dřív. ČR je ráj pro gaunery všech stupňů, kteří si tady mohou naprosto zákonem nerušeně dělat co chtějí.Sice nějaké zákony země má, ale jsou jenom na papíru. Začnu tím nejobvyklejším jako volné pobíhání a tedy i vyprazdňování psů v pražských parcích, kde si vedle nich hrají děti a nebo si jdou hrát po tom, co se tam dřív vykadil pes. Když srovnám s Londýnem, tak tam do parků pro lidi pes vůbec nesmí. Dál, pití piva téměř dětí/včetně cigaret/ před sídlištními asijskými večerkami. Denní obrázek a nikdo to neřeší. No snad ano, před několika dny byla zmínka ve veřejnoprávní TV, ale spíše takové konstatování, jak je tady běžné, tedy bez závěru. Naprosto volné "podnikání" s alkoholem ve stejných večerkách a kromě toho hojně vystavovaný alkohol v těchto výlohách v centru Prahy. Dalo by se toho napsat moc, zvláště o tom, jak negativně se mění centrum hl. města a potom přilehlé sídliště. Některá místa tam začínají mít charakter slamů.

salto ( 13. února 2015 08:52 )

Pravda a láska, v 90 roce běželi v televizi pořady o tom jak se mají staří lidé v domovech důchodců špatně...

zelena.karkulka ( 6. února 2015 22:41 )

tohle může procházet jen cýkorce

marlen52 ( 6. února 2015 16:16 )

tramping máš pravdu nevěřím že se najde soudce který ho potrestá

123automobil ( 6. února 2015 16:06 )

Zobrazit celou diskusi