Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Strážníkovi zemřela žena na rakovinu: Kolegové pro něj založili sbírku

Autor: kru - 
5. února 2015
19:04

Ze strážníka Martina Davida (38) z Nového Jičína by si mnoho jiných policistů mohlo vzít příklad. Je příkladnou ukázkou dokonalého policisty. Ale prožívá asi nejtěžší chvíle života. Před měsícem mu v náručí zemřela po těžké nemoci manželka Petra (†37). Na krku mu zůstaly dvě malé děti a velká hypotéka. Kolegové na něj vyhlásili sbírku.

Transparentní sbírku pro něj vyhlásili kolegové v čele s velitelem Městské policie Jiřím Kleinem. „Martin u nás slouží téměř 17 let. Za tu dobu pomohl řadě lidí. Je to slušný a opravdu poctivý člověk. Teď jej postihlo neštěstí, a proto jsme sbírku vyhlásili,“ řekl velitel Klein.

Martinova rodina bydlí přesně tři roky ve vysněném domě. „Chtěli jsme pro Klárku (12) a Vojtíška (4) to nejlepší. Počítali jsme s tím, že hypotéku před důchodem splatíme. Životní pojistku jsem měl kvůli profesi jenom já,“ sdělil zdrcený Martin.

Strážník musí platit 10 tisíc měsíčně za hypotéku a další tisíce korun za provoz domu. „To, že na mě kolegové vyhlásí sbírku, mě nenapadlo. Patří jim veliké díky i za to, že mi vyměňují služby a drží mě nad vodou,“ popsal Martin.

Šéf Městské policie Jiří Klein slíbil, že za 100 tisíc korun na účtu pro Martina půjde v plavkách do vody ledového rybníku. „Je to slib a doufám, že se budu brzy koupat. Víte, kolika lidem pomůžou strážníci, policisté, záchranáři a hasiči. Přál bych si, aby solidarita zafungovala obráceně a lidé pomohli tentokrát dobrému strážníkovi,“ dodal Klein.

Martin se o nemoci manželky dozvěděl v září. „Zrovna si našla práci snů. Dařilo se nám a po 14 dnech přišla zdrcující zpráva. Petra, ale bojovala. Po měsíci nám lékaři řekli, že s její prognózou má měsíc života. Bojovala dál a prožili jsme s dětmi nádherné Vánoce. Umřela začátkem ledna v mé náruči. V životě jsem se nesetkal se statečnějším člověkem, než byla ona,“ podotkl Martin.

Martin za poslední půlrok shodil 15 kilogramů. Po životní partnerce se mu stýská. „Petřinu fotku mám v mobilu a je se mnou pořád. Nejtěžší je před dětmi předstírat, že se člověk netrápí. A vlastně děti mě teď drží nad vodou. Když je objímám, tak mám pocit, že objímám Petru. Snad nás vidí a je šťastná, že to zvládáme,“ dodal Martin.

Pomozte Martinovi

Přispět Martinovi libovolnou částkou mohou zájemci na transparentní účet:

107-9450260257/0100

jity ( 6. února 2015 11:29 )

Třeba se nezabil úmyslně, ale v autě se můžeš zabít i ty.

zacopaneboze ( 5. února 2015 23:40 )

 Ne ne, on myslel strážníky v Břeclavi.

vog.ht. ( 5. února 2015 22:41 )

Ty na tom s mentalitou nejsi také zrovna moc valně, ale jinak máš pravdu

karelhlavaty ( 5. února 2015 22:29 )

Lidí, které postihne podobná tragédie, je v téhle zemi několik tisíc ročně. V čem je tenhle člověk výjimečný? Já osobně mám se strážníky zkušenost jednoznačnou. Nasazovat botičky, prudit a chodit jak Rambo. To jsou tři základní dovednosti, které ovládají. Přitom mají vybavení jak FBI a jejich užitek je minimální. Jinak za sto litrů vlézt do rybníka - no tak to je jako fakt megaoběť ale přesně to vystihuje mentalitu městské policie...

dietr ( 5. února 2015 20:33 )

V případě hypotéky je životní pojištění nutností,i kdyby dělala uklízečku. A takoví nás poučujou, jak se máme chovat.

Zobrazit celou diskusi