Sobota 30. března 2024
Svátek slaví Arnošt, zítra Kvido
Oblačno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Krkonoších spadla lavina na tři lidi: Zemřel 28letý český lyžař!

Horská služba zasahuje v Krkonoších (ilustrační foto)
Horská služba zasahuje v Krkonoších (ilustrační foto)  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: simao, ČTK - 
5. února 2015
11:11

V Krkonoších spadla lavina! Zavalila dva lidi v lokalitě Obří důl, třetímu lyžaři se podařilo schovat za skálu. Horská služba potvrdila, že vyrazila na místo, kam poslali i vrtulník. Jeden z mužů byl zasypaný částečně a podařilo se mu dostat ven vlastními silami. Asi 28letý lyžař však pád laviny nepřežil.

„Horská služba zasahuje u laviny, která spadla v Obřím dole. Více informací vám momentálně nemohu podat,“ potvrdil ve čtvrtek dopoledne Blesk.cz Marek Fryš z Horské služby Špindlerův mlýn. Lavina se sesunula v Malé Studniční jámě nad Obřím dolem.

Na místo neštěstí dorazilo 15 členů horské služby a vydal se tam i vrtulník se zdravotníky. „Ukázalo se, že na místě byli tři lyžaři. Jeden se schoval za skálu, takže ho lavina nezasáhla. Druhé dva zavalila. Jeden zapadl pouze částečně, takže se mohl vyhrabat, zavolat pomoc a začít pomáhat druhému,“ řekl idnes.cz mluvčí záchranné služby Ivo Novák.

Podle informací Blesk.cz byli všichni lyžaři Češi, zhruba ve stejném věku. Ze zasypaného zůstala ze sněhu koukat jen hůlka. Třetí lyžař zůstal na povrchu laviny a utrpěl méně závažná poranění. "Nezasažený lyžař pak vyhrabal úplně zasypaného lyžaře a začal jej oživovat," řekl Novák.

Přivolaní záchranáři těžce zraněného asi 28letého lyžaře resuscitovali, ale jeho zranění byla velmi vážná a neslučitelná se životem, uvedl mluvčí. Druhý zraněný lyžař skončil v péči lékařů z Královéhradecké nemocnice, kam byl převezen vrtulníkem.

"Všichni tři se pohybovali ve volném terénu, zcela mimo lyžařské trasy a bezpečné skialpinistické lokality. Tedy v místech, kde lyžaři nemají vůbec co dělat," uvedl zástupce náčelníka krkonošské horské služby Pavel Jirsa.

V Krkonoších byl vyhlášen 3. stupeň lavinového nebezpečí. V lokalitě Obří důl pak lavina skutečně spadla V Krkonoších byl vyhlášen 3. stupeň lavinového nebezpečí. V lokalitě Obří důl pak lavina skutečně spadla | Google Maps, reprofoto horskasluzba.cz

Horská služba přitom na svých stránkách vydala před lavinami varování. V Krkonoších aktuálně hrozil 3. stupeň lavinového nebezpečí. „Na hřebenech Krkonoš je 80–120 cm sněhu. Ve žlabech a na lavinových svazích je vlivem větru uloženo větší množství sněhu. Vítr přemisťoval sníh z různých směrů. Hrozí pád deskových lavin. Sněhové profily vykazují slabou stabilitu. Platí 3. stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. Tendence lavinového nebezpečí je setrvalá,“ informoval na webu Horské služby dobrovolný příslušník Robert Dlouhý.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin. V minulých letech byl v Krkonoších dosažen nejvýše čtvrtý stupeň.

Poslední obětí laviny v Krkonoších byla na konci prosince 2008 skialpinistka (†36), kterou sníh zasypal v Červinkově muldě. V celé ČR lavina naposledy zabíjela v lednu 2010, kdy v Jeseníkách zasypala skialpinistu (†35).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

petulka011 ( 5. února 2015 19:12 )

 A nebyl to Daniel Hůlka?????

bizon_pepa ( 5. února 2015 13:18 )

Tak meli adrenalin.

Toma?_Potyka ( 5. února 2015 13:17 )

 To nebyl lyžař, ale blázen ...

nika70 ( 5. února 2015 12:56 )

Tento překlep se jim fakt povedl: Zavalený muž je v píči záchranářů.

Zobrazit celou diskusi