Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vysoká škola celebrit přijde o oprávnění?! Soukromá univerzita UJAK má další problém

Na UJAK studovala řada celebrit. Včetně Ivy Kubelkové a Ivany Gottové
Na UJAK studovala řada celebrit. Včetně Ivy Kubelkové a Ivany Gottové  (Autor: Foto Blesk - Martin Pekárek, archiv)
Autor: simao, ČTK - 
4. února 2015
19:40

Soukromá vysoká škola, na které vystudovala řada celebrit, má opět problémy. Provalily se již loni, nyní to ale vypadá, že by mohly být ještě hlubší! UJAK dokonce může přijít o oprávnění působit dál jako vysoká škola! Alespoň to chce kvůli zjištěným pochybením a nedostatkům navrhnout akreditační komise.

Akreditační komise navrhne ministerstvu školství, aby odejmulo Univerzitě Jana Amose Komenského (UJAK) oprávnění působit jako soukromá vysoká škola. Komise dnes v tiskové zprávě uvedla, že v činnosti školy se trvale objevují závažné nedostatky znemožňující řádné plnění povinností podle zákona o vysokých školách.

UJAK vznikla v roce 2001 jako Vysoká škola Jana Amose Komenského. Nyní je největší soukromou vysokou školou v ČR. Vystudovaly na ní i celebrity – včetně Ivany Gottové, Ivy Kubelkové či Ivety Lutovské. Na UJAK stabilně studuje 10 000 studentů. Má sídlo v Praze, ale celorepublikovou působnost díky síti oficiálních regionálních center.

Tajemník akreditační komise Jiří Smrčka ČTK řekl, že komise sama oprávnění odebrat nemůže, může ale ministerstvu navrhnout, aby zahájilo řízení a rozhodlo. A to komise udělá. Akreditační komise připraví podklady pro podání podnětu k odejmutí státního souhlasu k oprávnění působit jako soukromá vysoká škola, píše se v jejím dnešním stanovisku. Na svém zasedání se aktuálně zabývala žádostí UJAK o prodloužení akreditace magisterského oboru speciální pedagogika – učitelství tak, aby tam mohli pokračovat nynější studenti.

Akreditace na konci roku vypršela a univerzita již dříve žádala o její prodloužení, což komise loni v září a pak i v prosinci odmítla. Jedním z hlavních důvodů je podle komise příliš vysoký počet studentů přijatých na obor, kde si mohou doplnit učitelskou kvalifikaci.

„Přes malé posílení speciálně pedagogických disciplín přetrval hlavní problém, tj. příliš vysoký počet studentů vzhledem k personálnímu zabezpečení oboru. To neumožňuje vytvořit standardní vysokoškolské prostředí a zajistit studentům kvalitní vedení výuky, zejména praxí a diplomových prací,“ uvedla dnes akreditační komise. Legislativa na případné odejmutí oprávnění k působení jako soukromá vysoká škola pamatuje, příslušná škola by v takovém případě měla zajistit svým studentům, aby mohli dostudovat jinde.

"Záměr Akreditační komise požádat o odnětí státního souhlasu k oprávnění působit jako soukromá vysoká škola je v rozporu s předchozími kroky Akreditační komise a z pohledu dosavadního působení UJAK a šíře a kvality akreditací nepochopitelné," uvedla dnes škola na svém webu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

polakovaklara ( 3. června 2016 14:41 )

Přesně tak i když je škola soukromá,neznamená to automaticky,že je špatná,tak taky záleží co koho baví....a třeba zrovna Cevro má hodně dobrou pověst...mám tam pár kámošů a fakt si myslím,že good....

elizabet24 ( 23. června 2015 10:38 )

Já bych neházela všechny soukromé školy do jednoho pytle! Jsou soukromé školy, kde rozhodně nedostanete titul jen proto, že jste zaplatili školné! Já studuji NMgr. na Cevro institutu, což je škola soukromá, ale rozhodně na úrovni a s kvalitními pedagogy! Je třeba si školu pečlivě vybrat!

zarazenyprd ( 5. února 2015 08:25 )

Někam do Anglie, tatíček na to má prachy, už to tu bylo.

petr11 ( 5. února 2015 06:13 )

....hrůza a děs se v tomto státě děje.....znevážení vzdělávání....stát se stane vyjímečným tím , že tu budou dobře vzdělaní blbci

datelobecny ( 5. února 2015 04:57 )

Hlavně, ať takoví nejsou ve zdravotnictví, protože to už je pak konečná pro národ.

Zobrazit celou diskusi