Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jsou na seznamu smrti: Další zajatci džihádistů, kteří upálili pilota v kleci

Autor: simao, ČTK - 
5. února 2015
09:46

Chtějí Islámský stát. Ale také šířit zděšení a smrt. Džihádisté přitom údajně stále zadržují několik zahraničních rukojmích. Po brutální popravě jordánského pilota, kterého upálili v kleci, svět trne strachy - kdo další se objeví před kamerou s Džihádistou Johnem, nebo rovnou celou popravčí četou?

Ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS), kteří obsadili rozsáhlé území v Iráku a Sýrii, nadále zadržují několik rukojmích ze Západu, případně vojáků z Blízkého či Středního východu.

Po popravách japonského novináře Kenji Gotoa a jordánského pilota Kasásby, kterého před popravčí četou nechali uhořet zaživa v kleci, panují obavy, kdo se na smrtícím videu objeví jako další.

Adeptů je několik. Především britský fotoreportér John Cantlie. Vystoupil již v několika islamistických propagandistických videonahrávkách. V patrně vynucených prohlášeních kritizoval mimo jiné USA i irácké a kurdské pozemní síly. Videa byla pravděpodobně natočena v syrském Kobani a iráckém Mosulu. Cantlie byl zajat spolu s americkým novinářem Jamesem Foleym v listopadu 2012. Foleymu islamisté setnuli hlavu loni v srpnu.

Nejasný je osud Paola Dall'Oglio, italského jezuitského kněze, který zmizel v červenci 2013. Tehdy odjel na schůzku s islamistickými radikály do syrského města Rakka. To je momentálně baštou islamistů, kteří v Rakce nadšeně sledovali upálení bezbranného jordánského zajatce.

Zatímco u západních zajatců a dvojice Japonců vraždil Džihádista John, upálení pilota zděsilo ještě více. Barbarský čin odsuzují i lidé napříč arabským světem. V zajetí je však nadále i několik novinářů z východu.

Libanonský kameraman Sámir Kasáb pracoval pro Sky News Arabia. Unesli ho loni 15. října, když natáčel poblíž syrského Halabu. Ve městě, jehož část obsadili rebelové, se od roku 2012 odehrávají tvrdé boje mezi jednotkami prezidenta Bašára Assada a syrskými rebely. Pro stejnou stanici pracoval i mauritánský reportér Ishák Mochtár, který byl také unesen. 

Mezi zajatci džihádistů by měla být také neidentifikovaná Američanka - ozbrojenci ji unesli loni v Sýrii, kde pracovala pro humanitární organizace. Američtí představitelé kvůli obavám o její bezpečnost žádali, aby nebyla identifikována. Dalšími zajatci pak podle všeho jsou tři pracovníci Mezinárodního červeného kříže, unesení v říjnu 2013 nedaleko město Sarakíb v syrské provincii Idlib. Organizace odmítla zveřejnit informace o jejich identitě kvůli obavám o jejich bezpečnost.

Podobné nebezpečí jako v případě jordánského pilota pak hrozí i sedmi libanonským vojákům. Ti byli zajati loni v srpnu v libanonském pohraničním městě Arsal během bojů s radikály, kteří do oblasti pronikli ze Sýrie.

Video Džihádisté zaživa upálili vězněného pilota! Jako zvíře v kleci! - Reuters
Video se připravuje ...

Rukojmí, které islamisté propustili

Naději na propuštění vězňů však dává na rozdíl od popravy Japonce a pilota z Jordánska několik jiných případů z minulosti. Především příběh mladých italských kamarádek Grety Ramelli a Vanessy Marzullo. Italskému ministru zahraničí se podařilo dojednat propuštění dvou humanitárních pracovnic, které se již vrátily domů. jejich osud připomíná únos Češek Hanky a Tonči, Italky však byly v Sýrii zadržovány „jen“ něco přes pět měsíců. České dívky zmizely před 694 dny...

V lednu byli propuštěni i švédští novináři Nicolas Hammarström a Magnus Falkehed, kteří v zajetí strávili asi 90 dní. Švédští představitelé odmítli sdělit, kdo je zajal a jak se dostali na svobodu. U mladých Italek je naopak jistota, že byly propuštěny za tučné výkupné.

Loni v dubnu byla propuštěna ze zajetí i čtveřice francouzských novinářů Edouard Elias, Didier François, Nicolas Hénin a Pierre Torres. Jako rukojmí byli drženi deset měsíců. Několik měsíců strávili v zajetí i španělští novináři Javier Espinosa, Ricardo García Vilanova a Marc Marginedas, kteří byli propuštěni loni v březnu.

moiaza ( 5. února 2015 10:47 )

 Možná stojí za přemýšlení kdo Islámistům posílá zbraně. Kdo je vyzbrojuje. Nevím to, ale nejsem si jistý, zdy to nejsme třeba zrovna my, nebo náš bratr nejvěrnější-USA. Už by mě to ani nepřekvapilo. Za válkou, smrtí a násílí, hledej vždy naše věrné bratry. To je neoddiskutovalná pravda.

Zobrazit celou diskusi