Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Oko za oko: Jordánsko v pomstě za upáleného pilota popravilo atentátnici!

Autor: shp, ČTK - 
4. února 2015
05:59

Oko za oko, zub za zub! Jordánsko za rozbřesku popravilo vězněnou iráckou extremistku Sadžídu Rišáví a dalšího iráckého radikála, oba byli již dříve odsouzeni k trestu smrti. Oznámil jordánský vládní mluvčí. Jordánsko popravu obou odsouzenců uspíšilo v reakci na vraždu svého pilota Maáze Kasásby, kterého radikální hnutí Islámský stát upálilo v kleci.

Popravy byly vykonány jen několik hodin poté, co islamisté zveřejnili video, na kterém je vidět upálení šestadvacetiletého Kasásby. Pilot, který padl do zajetí na konci prosince, byl údajně zabit již 3. ledna.

Ammán původně usiloval o výměnu Kasásby za Rišáví. Vyjednávání se ale před několika dny zadrhlo údajně poté, co jordánské úřady chtěly důkaz, že pilot stále žije. Spolu s Rišáví byl popraven také Zijád Karbúlí, který si odpykával trest za vraždu, přípravu teroristických akcí a za držení výbušnin.

Byl nejbližším spolupracovníkem někdejšího vůdce irácké al-Káidy abú Músy Zarkávího, který byl Jordánec a zabit byl v roce 2006 v Iráku. Mluvčí jordánské vlády řekl, že Rišáví a Karbúlí byli popraveni ve čtyři hodiny ráno místního času (3:00 SEČ).

Iráčanka Rišávíová byla v Jordánsku vězněna kvůli spoluúčasti na atentátech na ammánské hotely z roku 2005. Byla odsouzena k trestu smrti, i když své nálože neodpálila. Při útocích zahynulo 60 lidí. Proti verdiktu se ale odvolala, proto trest nebyl dosud vykonán.

Král Abdalláh kvůli videu s Kasásbovým upálením zkrátil návštěvu USA a hned po návratu vystoupil v televizi s prohlášením k národu. „Tento odvážný pilot zemřel při obraně své víry, vlasti a národa...

Povinností všech občanů v této těžké době je sjednotit se a ukázat skutečný charakter jordánského národa ve chvíli, kdy čelí utrpení a krizi, jež nás posílí a upevní naši jednotu,“ řekl. Korunní princ Hasan prohlásil, že Jordánsko přišlo o „jednoho ze svých orlů“, a předseda dolní komory parlamentu Átif Taravná poukázal na brutalitu IS.

„Ta vražda odhaluje charakter takzvaného Islámského státu. Je to krvelačná a nenávistná skupina, nic jiného, než banda teroristů a zločinců,“ řekl. Na sociálních sítích se objevují reakce lidí z Jordánska a celého světa.

Mnozí kondolují Kasásbovým příbuzným, další také volají po pomstě. „Jordánsko se musí pomstít, jsem připraven na válku,“ napsal Jordánec Ajád Liftaví. „Zabijte je všechny, smrt IS, je čas na odplatu,“ napsal Japonec Juri Hajamoto z Japonska.

Video Džihádisté zaživa upálili vězněného pilota! Jako zvíře v kleci! - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lipno ( 4. února 2015 14:24 )

Proč popravit? Pří předat ji rodiné pilota, ať si s ní BEZTRESTĚ vyřídí sami, třeba ji i veřejné upállí v kleci

mandat ( 4. února 2015 13:38 )

Vykastrovat a zapalit .

sores ( 4. února 2015 13:33 )

Zaručeně opět začne povinná vojenská služba 2 roky z bezpečnostních důvodů! Stejně to bude na PRD, kdyžby opět do třetice došlo k celosvětové válce, půjde celá planeta do prčic. Díky max.dokonalým zbraním.

chelseapubzlin ( 4. února 2015 11:23 )

Plamenomety a do nich !!!

babana ( 4. února 2015 10:48 )

Jaká poprava? Popravují se lidé-zločinci, a tohle jsou takové zrůdy, že pozbyli lidských práv, pak z nich je jen extrémně nebezpečný biologický odpad a likvidovat ho házením prasatům.

Zobrazit celou diskusi