Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čech, kterému transplantovali pět orgánů: V břiše jsem měl 13 litrů vody

Autor: ČTK, šim - 
3. února 2015
10:47

V prosinci mu během unikátní desetihodinové transplantace dali nová játra, tenké střevo, slinivku, slezinu i žaludek. Začátkem roku byl Bartoloměj Pešta propuštěn domů a nyní poprvé o svém téměř zázračném uzdravení promluvil. Ulevilo se mu hlavně proto, že už nemusí v dutině břišní tahat obrovskou zátěž vody, která se mu tam tvořila. Někdy až třináct kilo.

Pan Pešta je doma od začátku roku, přesto je nyní opět v nemocnici, kde mu byl proveden plánovaný zákrok, a brzy bude opět propuštěn domů. Dnes, necelé dva měsíce po zákroku, se mu podle přednosty transplantcentra pražského IKEMu Pavla Trunečky daří velmi dobře.

 "To se nedá vůbec srovnat, je mi báječně, sice jsem stále trochu slabý, rychle se unavím, ale postupně nabírám síly. Každý den je mi lépe a lépe. Mám sice zatím dietu a nějaká omezení, ale už můžu jíst i normální jídlo, za což jsem velmi rád," řekl Bartoloměj Pešta, který jako první v Česku dostal najednou pět orgánů.

Nejvíc je ale spokojen s tím, že už konečně nemá velké břicho jako před transplantací. "Míval jsem tam až třináct litrů vody, což bylo hrozné, teď po dlouhé době konečně zase vypadám normálně a raduju se z každého dne s rodinou. Jsem rád, že se to vše podařilo," shrnul pacient.

Jen deset dní po prvním pacientovi dostal pět orgánů včetně tenkého střeva další pacient, operace se zdařila a pacientovi se daří dobře, doplnil Trunečka. Obě pětinásobné transplantace jsou začátkem programu transplantací tenkého střeva v Česku, v současnosti na ni čeká několik dalších pacientů.

 

Video Čech, kterému transplantovali pět orgánů: V břiše jsem měl 13 litrů vody - Etienne Bláha, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

484 orgánů za rok

IKEM loni transplantoval rekordních 484 orgánů, poprvé v Česku tenké střevo. Institut provádí téměř 60 procent transplantací v Česku a řadí se mezi největší a nejvýkonnější transplantační centra Evropy.

Oproti předchozímu roku stouply v IKEM počty transplantovaných orgánů o 25. Týdně lékaři provádějí v průměru téměř deset zákroků, kdy pacient dostane jeden i více orgánů najednou. Navíc často ojedinělými metodami, které jsou kvůli náročnosti a složitosti málo využívané.

"Historicky nejvyššího počtu transplantací se nám podařilo dosáhnout například u jater. Zvládli jsme transplantovat 119 jaterních štěpů, což je oproti loňsku nárůst o téměř 40 procent, a pak také u slinivky břišní, tady jsme se s koncem roku 2014 dostali na 40 orgánů, z čehož 33 bylo v kombinaci s ledvinou," upřesnil přednosta Trunečka.

anka ( 3. února 2015 15:34 )

rakovinotvorne potraviny jsou vsude....nekupujte se...jezte ciste...bude vam to vice chutnat a budete se citit skvele... preji hezky den.

tigrusenka ( 3. února 2015 14:46 )

A já se divím, že ještě dejcháš a nikdo ti nezacpal špinavou držku, chytráku z Blbova

tigrusenka ( 3. února 2015 14:34 )

Honzíku, ty jsi takovej chudák, že by se tě nikdo ani nedotkl, polib si *** sám a dej tady fotečku

tigrusenka ( 3. února 2015 14:23 )

Tak to nežer, ko.kote, nebo ti ta shnilá palice upadne a bude end.

tigrusenka ( 3. února 2015 14:22 )

Zobrazit celou diskusi