Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Dělají z lidí roboty! Švédská firma „očipovala“ zaměstnance

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
3. února 2015
08:07

Mikročip zavedený pod kůží na ruce místo průkazu zaměstnance zavedli v jednom novém švédském kancelářském komplexu. Takzvaná identifikace na rádiové frekvenci umožňuje „očipovaným“ pracovníkům vstoupit do budovy nebo použít kopírku, aniž se musejí legitimovat. 

Čip si nechalo dobrovolně implantovat na 400 zaměstnanců hi-tech centra. Mezi nimi byl na zkoušku i technologický reportér BBC Rory Cellan-Jones. Nastřelení čipu nebylo podle něj o moc bolestivější než injekce. 

Firma vyrábějící mikročipy doufá, že jednou s nimi zaměstnanci budou moci zaplatit i sendvič v kantýně nebo že čip nahradí přihlašovací údaje do počítače. Čipy mohou být naprogramovány také tak, aby v sobě nesly kontaktní informace a komunikovaly s aplikacemi v chytrých telefonech. 

„Chceme pochopit tuto technologii dřív, než velké korporace a velké vlády přijdou s tím, že se mají všichni nechat očipovat, třeba berní úřad, Google nebo Facebook,“ řekl BBC hlavní krizový manažer budovy Hannes Sjoblad. 

Všechny budovy komplexu budou řídit počítače prostřednictvím technologie Microsoftu nazvané Internet of Things. Ta sama sdělí správcům kupříkladu to, kdy je třeba zalít kytky, nebo že je nutno uklidit zasedačku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi