Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pinochetův plukovník dostal sedm let za smrt novinářů z USA

Augusto Pinochet
Augusto Pinochet  (Autor: Internet)
Autor: ČTK - 
3. února 2015
06:55

Někdejší důstojník chilské armády z éry diktátora Augusta Pinocheta byl v pondělí odsouzen na sedm let za podíl na vraždě dvojice amerických novinářů. Na jejich smrti nesly podle dřívějšího verdiktu chilského soudu vinu i tajné služby Spojených států. V souběžně ukončeném hromadném procesu dostaly tresty vězení za akce vedené proti oponentům Pinochetova režimu také desítky bývalých příslušníků chilské tajné služby, informovala agentura EFE.

Plukovník Pedro Espinoza měl podle soudu podíl na zadržení a následné smrti novinářů a levicových aktivistů Charlese Hormana a Franka Teruggiho v září 1973, tedy krátce po Pinochetově převratu, který svrhl levicového prezidenta Salvadora Allendeho.

Případ zabití obou Američanů si v Chile získal pozornost až v roce 2000, kdy Joyce Hormanová, vdova po novináři, podala na Pinocheta žalobu. Diktátor, který zemi vládl do roku 1990, zemřel v roce 2006. Soudce již loni konstatoval, že na jejich smrti měl podíl i americký zpravodajec, který Pinochetovy lidi upozornil na "podvratnou činnost" dvojice. Ta mimo jiné zkoumala možná pojítka mezi CIA a chilským vojenským režimem.

Smrt dvojice byla námětem snímku režiséra Costy-Gavrase z roku 1982 nazvaného "Missing"(Nezvěstný). Film, který získal Oscara za scénář, byl v Chile za Pinochetolvy vlády zakázán.

V souběžně ukončeném hromadném procesu dostalo v pondělí tresty od čtyř do 13 let vězení celkem 78 někdejších agentů Pinochetovy tajné policie za podíl na takzvané Operaci Colombo. Ta měla za úkol odstranit desítky oponentů vojenského režimu.

salto ( 3. února 2015 07:51 )

Pinochet, Pinochet - není to ten co s ním chtěl jít na pivo starej Benda?

Zobrazit celou diskusi