Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

USA se mění v sněhové království: V Chicagu napadlo 44 centimetrů!

Autor: ČTK - 
2. února 2015
22:25

Zimní bouře, která se z amerického středozápadu přesunula na severovýchod USA, zasypala oblast Chicaga až 44 centimetry sněhu! Stejné množství může nyní napadnout i v Bostonu. Od neděle bylo kvůli špatnému počasí zrušeno přes 5300 letů.

Sněhová bouře Linus, která o víkendu potrápila středozápad, se pomalu přesunula do států Pensylvánie a New York a do oblasti Nové Anglie na severovýchodě Spojených států. Ve státě New York platí ve více než dvaceti okresech sněhová výstraha.

Starosta města New York Bill de Blasio varoval obyvatele, aby se připravili na sníh a náledí, které znepříjemní dopravu do zaměstnání. Město ke zvládnutí nového sněhu vyčlenilo podle portálu weather.com přes 500 sypačů a na 1600 pluhů. Pro New York předpověděli meteorologové až 15 centimetrů sněhu, zároveň ale upozornili, že se srážky postupně změní na smíšené s deštěm, což kvůli mrazu může vést k tvorbě náledí.

Soupravy newyorského metra v nezahloubených úsecích kvůli náledí a sněhu nabíraly zpoždění. Hromadná doprava ve městě nicméně vyjela podle jízdních řádů pro pracovní dny. Školy výuku nerušily, odřeknuty byly pouze plánované výlety. Bez proudu se kvůli bouři ocitly asi dvě tisícovky Newyorčanů.

 

Boston kvůli přívalům sněhu o den posunul konání vítězného pochodu městem poté, co tým New England Patriots vyhrál Super Bowl, tedy finále ligy amerického fotbalu NFL. Slavnostní defilé se tak uskuteční v úterý. Technické služby pomocí nákladních vozů po celý den odvážely z trasy průvodu sníh.

V Nové Anglii se k 60 centimetrům z minulého týdne očekává až 30 centimetrů nového sněhu. Stát Maine hlásí, že silničáři v řadě měst celou noc připravovali místa, kam se bude sníh odbagrovaný z veřejných míst svážet. Například město Brunswick na jihu státu uvedlo, hromady sněhu na vyhrazeném místě pro ukládku jsou vysoké devět metrů.

Nejvážněji rozmary zimního počasí dopadly na leteckou dopravu, jen za dnešek bylo zrušeno na 2800 letů. Na chicagském letišti O'Hare, kde napadlo takřka 50 centimetrů sněhu, se dnes situace zlepšila, přesto byly ale stovky letů zrušeny a odloženy. Velké potíže dnes dolehly na newyorská letiště Newark a LaGuardia. Na 60 procent letů zrušilo letiště v Bostonu.

Severovýchod USA zasáhla sněhová bouře naposledy před týdnem. Tehdy se však nenaplnily předpovědi meteorologů, kteří očekávali "historické" přívaly sněhu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

yokky ( 3. února 2015 05:20 )

moncton ,new brunswick,canada,,wind,,50 km,,snow 55 cm

Zobrazit celou diskusi