Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Už celé Česko ničí epidemie chřipky: Nejhorší od roku 2010

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: ČTK - 
2. února 2015
15:21

Zasažené jsou všechny kraje, nemocnice uzavřené, 4 lidé zemřeli a téměř tři desítky dalších bojují o život. Podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty je Česko na začátku plošné epidemie chřipky. Nejhorší situace je Jihomoravském a Zlínském kraji.

„Česká republika je na začátku plošné epidemie chřipky, to znamená, prakticky všechny kraje se blíží, nebo překročily epidemický práh a chřipka je prostě tady,“ řekl Valenta v České televizi. Podle něj zatím zemřeli čtyři lidé a 27 pacientů bojuje o život.

Loni v Česku epidemie chřipky nebyla, rok předtím byla a z jejího průběhu Valenta soudí, že další nárůst počtu případů potrvá týden až dva.

V krajích, kde začaly školní prázdniny, se může postup infekce u dětí zvolnit, v řadě krajů ale mnohem rychleji rostou počty nemocných mezi dospělými. Například Zlínský kraj eviduje v pátém kalendářním týdnu téměř stoprocentní nárůst chřipkových infekcí u dospělých. V Praze stoupla ve stejném týdnu nemocnost dospělých o více než 40 procent, což je nejrychlejší nárůst od roku 2010.

Podle Valenty je přesto v tuto chvíli stále ještě možné očkovat, i když to nepovažuje za úplně ideální. „Určitě bych to doporučil zejména oslabeným lidem, kteří trpí například nemocemi srdce a cév či dýchacího systému, protože očkování sice nemusí zabránit onemocnění chřipkou, ale může zmírnit její průběh,“ uvedl.

V chřipkové epidemii obvykle onemocní kolem milionu lidí, stovka zemře na chřipku, 2 000 pak na komplikace chronické nemoci, které způsobila chřipka. Obvykle přichází epidemie koncem ledna či na přelomu ledna a února, v tom se letošní sezona neliší od předchozích.

Zobrazit celou diskusi