Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dobrovolník SS v Osvětimi obviněn: Nosil jen kufry, ale věděl, že maďarské Židy zplynují!

Muž, který pracoval jako dobrovolník v Osvětimi, byl obviněn v Německu
Muž, který pracoval jako dobrovolník v Osvětimi, byl obviněn v Německu  (Autor: Foto: archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
2. února 2015
13:06

Na stará kolena ho čeká proces. A to kvůli napomáhání vraždě ve 300 tisících případech! 93letého muže obvinili v Německu za jeho působení v Osvětimi. Jako dobrovolník působil v nacistické vyhlazovací mašinérii v době, kdy tam přiváželi statisíce maďarských Židů.

Německé státní zastupitelství obvinilo muže, který působil jako dobrovolník jednotek SS v koncentračním táboře v Osvětimi. Podle obvinění napomáhal k vraždám během deportací 420 tisíc maďarských Židů. Proces s 93letým mužem, jehož identita zatím nebyla zveřejněna, začne u zemského soudu v Lüneburgu na severu Německa 21. dubna. Informovala o tom dnes agentura DPA.

Nosič kufrů v táboře smrti

Obviněný pracoval v Osvětimi v období mezi květnem a červencem 1944 právě během tzv. maďarské akce. Podle státního zástupce údajně věděl, že vězni, kteří byli označeni za neschopné práce, budou po příjezdu zavražděni v plynových komorách. Svou prací tak podporoval systematické vyvražďování. A to i tím, že odklízel zavazadla lidí, které do Osvětimi přivezli.

Násilností se přímo neúčastnil. Státní zástupce ho proto viní pouze z nápomoci k trestnému činu. K procesu se údajně připojilo už dalších 55 vedlejších žalobců. Projednávání případu by mělo podle agentury DPA trvat přinejmenším do konce července.

Už minulý týden zahájilo německé státní zastupitelství v Hamburku vyšetřování obdobného případu. Hilde Michniaová (93) je podezřelá z toho, že se jako členka stráže SS v koncentračním táboře Gross-Rosen na jihozápadě dnešního Polska podílela na zorganizování pochodu smrti, při němž zahynulo kolem 1 400 převážně židovských vězeňkyň. Michniaová vinu odmítá a tvrdí, že pracovala pouze v kuchyni.

vzteklykrtek ( 2. února 2015 13:31 )

Zalez prašivino!

vzteklykrtek ( 2. února 2015 13:29 )

Zbytečné.Že se dožije konce procesu není pravděpodobné.A je si ještě schopen uvědomit za co bude souzen?Kdyby ten soud byl před 50 lety,pak by měl smysl.Ale dnes soudit nosiče kufrů?

Zobrazit celou diskusi