Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Tanky v ulicích a oplakávání mrtvých: Na východě dál hřmí děla!

Autor: simao, ČTK - 
1. února 2015
19:20

Na východě Ukrajiny pokračovaly i o víkendu boje mezi proruskými rebely a ukrajinskou armádou. Umíraly v nich vojáci i civilisté, kteří utíkají především z oblasti Debaltseva. Právě tam dochází k nejtěžším střetům.

Nejméně 13 ukrajinských vojáků a stejný počet civilistů zahynulo během uplynulých 24 hodin v potyčkách a ostřelování mezi proruskými separatisty a vládními silami na východě Ukrajiny. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na vyjádření obou stran konfliktu, který si od dubna vyžádal přes 5100 mrtvých.

I noc na neděli byla neklidná: separatisté a ukrajinská armáda se vzájemně obviňují z ostřelování, a to i z těžkých zbraní. Ztrátu 13 padlých a dalších 20 raněných vojáků dnes připustil armádní mluvčí. Povstalci podle armádního komuniké ostřelovali z raketometů, děl či minometů města a obce Ščastje, kde padli dva vojáci, a další vesnice v Doněcké i Luhanské oblasti.

Palbě čelily i pozice v okolí strategických měst Debalceve a Mariupol, nicméně vládní "síly pevně brání pozice a pokaždé uštědřují teroristům značné ztráty". Ukrajinské úřady označují povstalce za teroristy.

Do Kyjevem kontrolovaného Slavjansku přijíždějí v autobusech desítky lidí z Debalceve a dalších oblastí ležících na frontové linii. Důchodce Vjačeslav Gurov agentuře Reuters řekl, že polovina jeho rodného města Avdijivka byla zničena. "Ani nevíme, kdo střílí. Jsou tam rebelové i národní garda ... není tam voda, elektřina, topení, prostě nic," dodal.

Přestřelky následovaly po bezvýsledných sobotních jednáních v Minsku, které podle Kyjeva ztroskotaly na ultimátech rebelů, a tak je prý celý mírový proces ohrožen. OBSE následně uvedla, že povstalci nebyli připraveni diskutovat o klíčových bodech mírového plánu. "Nebyli připraveni diskutovat o dodržování příměří a stažení těžkých zbraní," napsala organizace ve svém prohlášení. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 2. února 2015 10:28 )

každý mrtvý ruský fašista se počítá.jenom at ničí ruské fašisty.at je nešetří a ženou k*rvy do Moskvy.

Zobrazit celou diskusi