Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dva blázni v balónu: Týden letěli z Japonska do Ameriky a pokořili řadu rekordů! Jaké?

Autor: ČTK - 
31. ledna 2015
18:27

Dvojice balónových letců, která strávila týden na cestě z Japonska do USA, překonala během odvážného letu hned několik rekordů. Především se jim však podařilo bezpečně přistát!

Ve čtvrtek Rus a Američan ohlásili, že pokořili rekord týkající se největší uražené vzdálenosti v balónu plněném plynem, když se dostali přes hranici 8465 kilometrů.

V pátek duo vymazalo rekord z roku 1978, který stanovil dosud nejdelší dobu strávenou na cestě tímto druhem balónu, protože byli ve vzduchu už přes 137 hodin, napsala agentura Reuters.

V sobotu odpoledne piloti se svým balónem plněným heliem bezpečně přistáli u pobřeží Mexika. Troy Bradley z Nového Mexika a Rus Leonid Ťjuchťajev vyrazili minulou sobotu z Japonska s cílem doletět dále, než dosud jediný předchozí transpacifický let v roce 1981. Tuto metu už překonali a následně je čekal již jen jediný úkol: bez nehody přistát. To se jim podařilo a balón dosedl asi šest kilometrů od pobřeží mexického poloostrova Baja California asi 480 kilometrů od známého letoviska Cabo San Lucas.

Čekal tam na ně tým nadšenců, který jim pomohl s přistáním na vodě, uvedla agentura AP. Tým pilotů, který si říká Two Eagles (Dva orli), svůj let naplánoval mimo jiné i jako hold dávným balónovým letcům. Tradici ctili například i tím, že ve svém technologiemi napěchovaném balónu nepoužívali moderní propanový pohon typický pro hybridní balóny, s nimiž je snazší uletět velkou vzdálenost a vydržet ve vzduchu déle.

Oba piloti se snažili být po celou dobu letu v dobré náladě, nicméně cesta byla pro ně velmi vyčerpávající. Balónový koš má přibližně velikost velkého stanu, je dlouhý přes dva metry, široký a vysoký 1,5 metru. Letěli ve výšce přes 4,5 kilometru, což znamenalo, že museli mít kyslíkové masky a museli být oblečeni tak, aby zvládli teploty dosahující minus 50 stupňů Celsia.

Měli k dispozici spací pytle, malý ohřívač a jen primitivní záchod. V době přistání byli ve vzduchu již více než 160 hodin a uletěli téměř 11.200 kilometrů. "Jsme z těch čísel týkajících se vzdálenosti i doby trvání letu opravdu nadšení," uvedl Steve Shope, který měl na starosti dohled nad celou misí. "Jde o výrazné zlepšení oproti existujícím rekordům. Nepřekročili jsme je jen o trochu, ale velmi významně," dodal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi