Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nikolku nechali umírat, byla celá žlutá! Díky sbírce je jí dnes 18 let

Autor: Jan Čada - 
1. února 2015
17:02

Narodila se a byla celá žlutá, lékaři jí dávali pár měsíců… Záchranou mohla být operace za 5 milionů korun. Pojišťovna ji ale nechtěla zaplatit. Nikolce Drgové je 18 let!

„Je to stále zázrak,“ říká maminka Zlata, když čerstvě plnoletou dceru doma v Šumicích na Uherskohradišťsku poprosí o kávu. Zdánlivě obyčejná věc. Ale vůbec to tak být nemuselo.

Nikolka se narodila s neprůchodností žlučových cest. Žluč, která nemohla odtékat, způsobovala pomalou otravu celého těla. Kůži měla žlutou.

Nadějí byla jen transplantace jaterního štěpu od mámy, ale v Česku se tehdy nedělala. A léčbu na klinice v německém Hamburku zdravotní pojišťovna ani ministerstvo zaplatit nechtěly.

„Vypadalo to, že je Nikolka odsouzená na smrt. Pak se ale zvedla neuvěřitelná vlna zájmu lidí a vybralo se přes deset milionů korun,“ vzpomíná Zlata. To se už úředníci chytli za nos a léčbu zaplatili.

Konto Nikolka

● Vzniklo proto, že zdravotní pojišťovna odmítla zaplatit cca 5 milionů korun na náročnou operaci.

● Lidé a firmy z celého Česka jí poslali 10 125 197 Kč.

● Po kampani nakonec operaci pojišťovna uhradila.

● Peníze ze sbírky dostalo Centrum dětských transplantací Fakultní nemocnice v Praze-Motole. Podobně nemocné děti tam nyní operují, rodiče s nimi nemusí do zahraničí.

Tehdy a dnes

„Byly to chvíle hrozného strachu. S Nikolkou to bylo už moc špatné. Já šla v Hamburku v jiné nemocnici na odběr jaterního štěpu a ten pak dostala moje holčička. Když za mnou přišel manžel ještě k posteli a vyprávěl mi, jak se z naší žluté Nikolky stalo po pár desítkách hodin děvčátko s růžovými tvářemi, chtělo se mi i přes bolest létat radostí,“ popisuje maminka operaci z května 1998, kdy bylo Nikolce 16 měsíců.

Nikola dnes studuje střední školu v Luhačovicích se zaměřením na marketing a reklamu. „Ráda bych se v oboru prosadila. Snažím se, učím se rusky a anglicky,“ říká krásná a hlavně zdravá slečna.

Už jen třikrát ročně míří do nemocnice na kontrolu. Ráda lyžuje, jezdí do Zlína na hokej, hodně čte. A navíc je právě čerstvě zamilovaná!

farfalla ( 1. února 2015 20:48 )

kdyby takovych krasnych pozitivnich zprav bylo vice, Nikolko preji tobe a tve mamince krasny a stastny zivot...

momoko ( 1. února 2015 20:19 )

jéé ta už je velká, taky jsme v rodině přispěli.Mám velkou radost, že je z ní taková slečna

fjdksla ( 1. února 2015 19:57 )

Na sbírku Nikolky se dobře pamatuju a je fajn, že to dobře dopadlo. Moc dobře se pamatuju i na sbírku Konto Míša (Leksellův gama nůž), kdy se na něj vybralo přes sto milionů korun a nůž byl zakoupen do nemocnice Homolka. Za pár let dostal choutky na privatizaci Homolky Macek z knižního velkoobchodu a při kontrole se zjistilo- ejhle, unikátní gama nůž, první ve střední Evropě, není v seznamu. A Macek prohlásil- stala se chyba při inventarizaci, přece nemůžeme sledovat kdejaký přístroj. Naštěstí Macka tenkrát klepli přes prsty a Homolku se mu zprivatizovat (=ukrást) nepodařilo.

aidina ( 1. února 2015 18:12 )

Moc dobře si to pamatuju,mám stejně starého syna a taky se nenarodil uplně zdravý,tak jsem to prožívala s rodinou Drgových možná víc než jiní.Syn je dnes taky úplně v pořádku.Slečně přeju v životě už jen všechno dobré.

bandour ( 1. února 2015 17:39 )

to není jenom ukrajina, teď i Sýrie, šéf pojišťovny služebák za 2 mega a my budeme sbírat víčka,aby bylo na léčení naších dětí-HNUS.

Zobrazit celou diskusi