Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Faux pas ministryně: Předpověděla starostovi smrt! Dala mu hodinky

Autor: ČTK, haj - 
1. února 2015
06:10

Ministryně britské vlády dala starostovi tchajwanské metropole Tchaj-pej hodinky. Jenže netušila, že vybrala naprosto nevhodný dárek. Podle místních pověr totiž hodinkami předpověděla obdarovanému smrt!

Když ministryně dopravy Susan Kramerová věnovala starostovi Tchaj-peje jako dárek hodinky, jednoduše tím sledovala obvyklý diplomatický protokol. Výměna dárků je při podobných cestách do zahraničí běžná, ale kulturní normy se zem od země liší - a do této pasti se baronka Kramerová chytila.

Dát někomu v čínské kultuře hodinky je špatné znamení naznačující, že dotyčnému vyprchává jeho čas na zemi. Starosta se tomu sice zasmál, ale baronka se omluvila s tím, že "člověk se každý den naučí něco nového".

Nicméně se zdá, že její úřad opomněl přečíst si kteroukoli příručku o etiketě, které obecně radí udělat si před vybíráním daru malý průzkum a vyhnout se tak základním chybám - například koupi whisky abstinentovi či čokolády osobě držící dietu.

Chyba britské ministryně však není neobvyklá. Pohybovat se v minovém poli odlišných kultur může být stejně složité pro diplomaty jako pro podnikatele. To, co je v jedné zemi ceněným darem, může v jiné představovat hrubou urážku.

Například meč může v Africe představovat symbol moci, ale ve Švýcarsku jím moc radosti neuděláte, značí totiž agresi. Britové věří, že darováním nože by se mohlo „odříznout“ přátelství, v Japonsku pak dokonce takovýmto dárkem nabádáte k sebevraždě!

Problémové jsou i květiny. Kytice chryzantém je tabu ve Španělsku, v Británii zase nedávejte kytici bílých lilií. Žluté růže ve Francii obvykle naznačují nevěru a v Mexiku smrt.

 

rumungro ( 30. prosince 2015 22:12 )

Tik tak tik tak ...

univerzalnizena ( 1. února 2015 06:15 )

mini strine je ale dršššššška plesatááá

Zobrazit celou diskusi