Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chlapec zmizel před 35 lety: Zavraždil ho muž ve sklepě obchodu?

Autor: simao, ČTK - 
31. ledna 2015
05:05

Po 35 letech od zmizení teprve 6tiletého chlapce začal soud v New Yorku rozplétat případ, který v roc 1979 šokoval Spojené státy. Školák Etan Patz beze stopy zmizel cestou na autobus a až v roce 2012 se k jeho vraždě přiznal Pedro Hernandez. Měl chlapce nalákat do obchodu a uškrtit ve sklepě, přiznal se, ale...

Obhajoba nyní bude argumentovat tím, že přiznání bylo vynucené a že Hernandez trpí duševní poruchou. Nyní čtyřiapadesátiletý Hernandez sice v roce 1979 figuroval na seznamu lidí, s nimiž se malý Etan Patz osudného dne setkal, nebyl ale mezi hlavními podezřelými. Policie jej začala prověřovat až po udání před třemi lety a muž se pak k činu přiznal.

Při výslechu vypověděl, že chlapce nalákal do obchodu s potravinami, kde pracoval, zavlekl ho do sklepa a uškrtil. Tělo prý uložil do plastového pytle a odhodil do odpadků. Chlapcovy ostatky se nikdy nenašly a policie musela bezvýsledné pátrání po dítěti uzavřít. V roce 2001 byl Patz prohlášen za mrtvého.

Případ Etana Patze se stal díky mediální pozornosti proslulým. Jeho fotka se jako jedna z prvních objevila v polovině 80. let v pátrací kampani na krabicích mléka. V roce 1984 pak prezident Ronald Reagan podepsal zákon o pomoci ztraceným dětem, který byl počátkem vzniku neziskových center pro pohřešované děti a spustil obrovské změny ve způsobu, jak americká policie a veřejnost na zprávy o zmizelých dětech reaguje.

Soud bude podle agentury AP trvat zhruba tři měsíce a svědčit bude například i Etanova matka nebo policejní informátoři a psychologové. 

ejvm1712 ( 31. ledna 2015 16:54 )

Třeba já už tejden hledám zuby.

ejvm1712 ( 31. ledna 2015 15:12 )

Proč v USA? U nás v Českoslaovensku a poté v České republice bylo mnoho dětí,které zmizeli a nikdy se nenašli.

Zobrazit celou diskusi