Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Reportáž z mrtvého města na hranicích Evropy: Proti islamistům bojují i kurdské ženy

Autor: ČTK, simao - 
31. ledna 2015
05:15

Prostěradla, která měla ostřelovačům zabránit ve výhledu, stále visí v ulicích města Kobani na syrsko-turecké hranici. Tedy nedaleko Evropy. Budovy jsou zde v troskách a ulice plné kráterů dávají tušit, že se sem uprchlíci pravděpodobně jen tak nevrátí. Proti bojovníkům Islámského státu zde přitom válčí i ženy.

Kurdské síly tento týden přitom oznámily, že získaly nad Kobani po měsících bojů s organizací Islámský stát plnou kontrolu, napsala agentura Reuters. Jejich vítězství završené vyvěšením kurdských vlajek na místa, kde doposud vlály černé zástavy Islámského státu, vyvolalo mezi 200 000 uprchlíky, kteří z města na počátku ofenzivy v září utekli do sousedního Turecka, nadšené oslavy.

Chladné počasí, chudoba a hlad u mnohých ještě posílila touhu vrátit se domů a pokusit se získat zpět svůj starý život. Měsíce intenzivních bojů ale zanechaly na tváři města četné šrámy. Trosky automobilů stojí u budov, z nichž zbyly jen sloupy a sutiny, a na silnicích zejí krátery mnohdy i několik metrů hluboké. Unavení a nervózní kurdští bojovníci stráží liduprázdné ulice a strach z nevybuchlé munice neumožňuje zbylým civilistům příliš svobodný pohyb.

"Návrat do Kobani bude ještě těžší než odchod z něj," říká jeden z bojovníků kurdských milic se zbraní v ruce. "Tohle město musí být znovu vystavěné od základů. Všechno je zničené," dodává a ukazuje na trosky budov. Kobani, usazené v horách a oddělené od Turecka jen nepoužívanou železniční tratí, se stalo symbolem mezinárodního boje proti Islámskému státu, mimo jiné kvůli tomu, že radikální islamisté vyslali na dobytí města mimořádně velký počet bojovníků i těžké techniky.

S pomocí každodenních leteckých úderů spojeneckých sil vedených USA, dodávek zbraní a munice shazovaných z letadel a bojovníků z autonomní kurdské oblasti v Iráku zvládli obránci Kobani, mezi kterými nechybí ani kurdské ženy, vytlačit radikály z města. A mohli tak v pondělí oznámit své vítězství. Za projevy radosti a hrdosti, kterou bojovníci s chutí ukazují přítomným novinářům, se ale stále skrývá napětí.

"Dělostřelecké granáty na město stále dopadají. Nechoďte tu jen tak, je to nebezpečné," varuje jeden z bojovníků, který hlídkuje na centrálním náměstí. Podle tureckého listu Radikal dopadla ve čtvrtek na Kobani minometná střela, která zranila čtyři civilisty. Ve vesnicích v jihovýchodním a jihozápadním okolí města boje stále pokračují.

Podle pondělního vyjádření Pentagonu není boj o město ještě ani zdaleka u konce. Také zástupci amerického ministerstva zahraničí zdůraznili, že označit vítězství v Kobani spojením "mise splněna" by bylo předčasné. Zástupci Islámského státu odmítli, že by jejich bojovníci byli z města vytlačeni.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který váhal s podporou syrských Kurdů z obavy z jejich možné snahy o následné získání větší autonomie, tento týden zpochybnil, že je vůbec co slavit. "Když jde o Kobani, celý svět je na nohou a spolupracuje... Dnes tancují štěstím," řekl novinářům v Ankaře. "Dobře, Islámský stát je mimo město. Kdo ale opraví všechny ty rozbombardované domy? Bude se moci těch 200 000 uprchlíků vrátit? A když se vrátí, kde budou bydlet?," položil otázku Erdogan.

kukuku ( 31. ledna 2015 12:20 )

Za tu podobu nejspíš může otec agitátorky Issové - Moris Issa ze Sýrie.

.tupka.jentakjen. ( 31. ledna 2015 11:55 )

Tady je to všechno pěkná hovadina, já, jako hasič voght, který má velký přehled, vím, že jen já mám správný názor a tohle všechno jsou hovadiny

tupka.jentakjen ( 31. ledna 2015 11:29 )

Hm, tohle je pěkná hovadina!!

tupka.jentakjen ( 31. ledna 2015 11:29 )

A hovadina podruhé!!

kung-fu-jane ( 31. ledna 2015 10:17 )

Ta kurdská bojovnice proti IS vypadá trochu jako naše bojovnice "přemluv bábu s dědkem" Issová. Už jsem si myslela, že chce udělat nábor bojovníků u nás v Česku....

Zobrazit celou diskusi