Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Na protesty proti plesu ve Vídni vyrazili s noži a boxery: 6 lidí z českého autobusu zadrželi!

Autor: ČTK, simao - 
30. ledna 2015
22:15

Ve vídeňském zámku Hofburg mají pravidelně ples rakouští nacionalisté. Je spjatý však i s protesty jejich oponentů. Před protesty však rakouská policie zadržela řadu lidí, kteří mířili demonstrovat. Na poklidný protest to totiž nevypadalo, měli s sebou i nože, boxery a výbušniny!

Ples, který ve vídeňském zámku Hofburg od roku 2013 každoročně pořádají rakouští Svobodní (FPÖ), pravidelně láká levicové a anarchistické demonstranty a aktivisty bojující proti radikální pravici.

Rakouská policie před plesem zadržela i šest ozbrojených osob z českého autobusu. Polisticté z Vídně o tom informovali na svém twitterovém účtu. Podle policie dosud bylo v souvislosti s plesem zadrženo dohromady 35 osob. Zraněni byli nejméně dva lidé včetně policisty, kterého ohlušil dělbuch.

Osoby z českého zájezdového autobusu byly zadrženy na dálnici A4 východně od Vídně. Podle vídeňské policie byli zatčení "těžce" ozbrojeni. Na přiložené fotografii jsou vidět vystřelovací nůž i boxery.

Předseda FPÖ Heinz-Christian Strache ples obhajoval jako výraz "svobody slova, svobody shromažďování". Jedná se prý o tradiční a absolutně legitimní akci, "stejně jako kdyby ji pořádali sociální demokraté nebo zelení". V roce 2012 se ale Strache dostal pod palbu kritiky, když tváří v tvář protestům proti plesu sebe a ostatní hosty označil za "nové Židy". Akce se ten rok konala na Mezinárodní den památky obětí holokaustu.

Kvůli akademickému plesu je v pohotovosti 2500 policistů. Kvůli bálu bylo nahlášeno 14 protestů, kterých se podle policejních odhadů účastní asi 5000 demonstrantů.

V centru rakouské metropole zpočátku protestní akce probíhaly v klidu. Postupně ale přibývalo násilností a výtržností. V Muzejní ulici se odehrály potyčky mezi zhruba třicítkou demonstrantů a policií. Policie u Muzejní čtvrti zaujala pozice i s vodními děly. Jinde protestující odpalovali dělbuchy a házeli láhve nebo blokovali taxíky převážející plesové hosty.

Část vídeňského centra bylo uzavřeno. Dopravní omezení dopadlo i na tramvaje a městské autobusy. Po loňských protestech, které ples doprovázely, vypadalo centrum rakouské metropole podle portálu krone.at jako bojiště. Zničeno bylo jedenáct policejních aut a bezpočet výloh, škody tehdy činily 500 000 eur (14 milionů korun). Zraněno bylo několik lidí.

sores ( 31. ledna 2015 10:56 )

Zábava pro zlodějské milionáře.Každý ví co logicky uvažuje rychle nabité milióny že se za tím skrývá nepoctivost a zločinnost.Nikdo ještě nikdy poctivou cestou se nestal v krátké době milionářem.Jen velmi malé procento je tam těch, co ty prachy mají letama vydřené nebo po někom zděděné! Takže zloději a nepoctivci se baví.

jity ( 31. ledna 2015 10:39 )

opr. nevadí, aby zase někdo nevystartoval s hrubostmi.

jity ( 31. ledna 2015 10:35 )

Velmi demokraticky napsáno, navadí, že z toho čiší nenávist a arogance.

jity ( 31. ledna 2015 10:33 )

Nějaký ples jim vadí a to mají všichni plnou hubu demokracie. Demokracie ano, ale jen tu co, kterou uznávvají oni. To kritizujeme magory z islámského státu a tady ti blbečkové nejsou o nic lepší.

gogo ( 31. ledna 2015 10:24 )

Vypadá to, jako kdyby napravo se vznášeli jen samí andělé.. Vidíš chlapče svět velice primitivně...

Zobrazit celou diskusi