Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Volební podvod na romské tancovačce: Prodávaly se hlasy, jeden za dvě stovky

Korupce během komunálních voleb: Takhle se prý nakupovaly hlasy!
Korupce během komunálních voleb: Takhle se prý nakupovaly hlasy!  (Autor: Archiv Blesku, Transparency International)
Autor: ČTK, simao - 
30. ledna 2015
16:19

Podzimní komunálky proběhly v Chomutově skandálně. Podle všeho se kupčilo s hlasy, údajně třeba při romské zábavě. Cena za hlas? Dvě stovky! Soud proto nařídil nové volby a policie se pustila do vyšetřování. Obvinila po něm místního muže (45) z narušování voleb! V Chomutově se tak o víkendu bude volit znovu. Tentokrát už v souladu se zákony? Obavy z kupčení přetrvávají!

Policie navrhla obžalovat údajného pachatele z maření přípravy a průběhu voleb, sdělila krajská policejní mluvčí Alena Bartošová. „Vyšetřování jsme ukončili a spisový materiál jsme odeslali na státní zastupitelství s návrhem na podání obžaloby,“ uvedla mluvčí. 

Podle kriminalistů podezřelý oslovil několik lidí a pod příslibem finanční odměny jim dal obálku s předem vyplněnými hlasovacími lístky a 200 korun. Hrozí mu až tři roky vězení.

V Chomutově se prý kupčilo na sídlišti Písečná při romské zábavě. Podle aktivistů tam lidé, kterých dorazily desítky, dostávali nejdříve občerstvení, pak vyplněný hlasovací lístek a nakonec je místní ochranka odvážela auty.

Kvůli skandálu se tak bude v sobotu v Chomutově hlasování opakovat. Volební místnosti budou otevřené od 7:00 do 22:00. Nařídil to ústecký krajský soud. A to poté, co prozkoumal 79 zcela shodně vyplněných hlasovacích lístků ve prospěch některých kandidátů ČSSD odevzdaných v 11 ze 40 volebních okrsků. „Vyřazení těchto lístků by sice nemělo vliv na rozdělení mandátů mezi jednotlivými volebními stranami, nicméně jejich započítání ovlivnilo obsazení mandátů konkrétními kandidáty ČSSD,“ řekla ČTK už dříve mluvčí krajského soudu Marcela Trejbalová.

Obavy z dalšího kupčení: Někdo prý opět nabízel hlasy

Obavy z dalšího kupčení však přetrvávají. Nadační fond proti korupci ve spolupráci s iniciativou „Nechceme žít v Palermu“ tvrdí, že na nahrávkách zajistili důkazy o aktivitách osoby, která nabízela politikům za úplatu hlasy.

Kandidáta politické strany PRO Chomutov Davida Ištoka podle aktivistů oslovili dva lidé s dotazem, zda nemá zájem o koupi hlasů od 25 voličů. „Tito lidé nabídku pouze zprostředkovali. Za touto aktivitou totiž stála osoba, která prodává hlasy od 500 až 600 voličů,“ uvedly už dříve nevládní organizace. Člověk kupčící s hlasy voličů podle nich zneužívá tíživou situaci občanů ze sociálně vyloučených lokalit Chomutova a udělal si z prodeje hlasů nelegální živnost.

Chomutovská policie už trestní oznámení podle své mluvčí Marie Pivkové prověřuje - opět kvůli možnému podezření z trestného činu maření přípravy a průběhu voleb a referenda. Nejen Chomutov přitom při podzimních komunálkách řešil problémy s kupčením. Např. v Bílině se jej údajně podařilo zachytit rovnou na video.

Video Video z Bíliny: Předávka peněz za hlasy - Transparency International, nasipolitici.cz
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa