Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chřipková epidemie je už ve čtyřech krajích! Tři lidé zemřeli

V Česku propukla epidemie chřipky
V Česku propukla epidemie chřipky  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: ljš, ČTK - 
30. ledna 2015
16:08

Plné čekárny a tisíce marodů! Chřipková epidemie ochromuje Česko. Vyhlášena byla už ve čtyřech krajích a v dalších je na spadnutí. V Libereckém kraji už v souvislosti s ní zemřeli tři lidé, zavírají se školy i nemocnice.

Chřipková epidemie již byla vyhlášena ve Středočeském, Jihočeském, Pardubickém a Zlínském kraji. Podle odborníků se ale pravděpodobně rozšíří po celém Česku. V současnosti připadá na každých 100 tisíc obyvatel 1854 nemocných, hranicí pro epidemii je přitom 1700.

V Jihočeském kraji stoupl počet pacientů s akutním respiračním onemocněním za poslední týden o více než 38 procent. Kvůli chřipce ve středu zakázaly návštěvy nemocnice v Českých Budějovicích a v Jindřichově Hradci. O den později začalo platit stejné nařízení v českobudějovickém domově pro seniory Hvízdal. Od dneška jsou zakázány návštěvy v domově důchodců v Hluboké nad Vltavou. Od neděle lidé nebudou moci navštěvovat pacienty v nemocnici v Českém Krumlově a od pondělí ve Strakonicích.

Jak poznat chřipku? Čtěte zde:

Dramaticky narostl počet ve Zlínském kraji. „Činí téměř 80 procent oproti minulému týdnu,“ řekla dnes vedoucí protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Hana Tkadlecová. Zákaz návštěv na doporučení hygieniků vyhlásily tři krajské nemocnice, v Kroměříži a Uherském Hradišti platí od soboty, ve Zlíně od pondělí.

Ve středních Čechách překročil počet nemocných hranici 1700 na 100.000 obyvatel. „Dá se předpokládat, že počet bude stoupat, kulminace ještě nenastala,“ uvedla vedoucí protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Lilian Rumlová. Zatím v tomto kraji nebyl zaznamenán žádný případ závažných komplikací nebo úmrtí spojeného s infekcí dýchacích cest či chřipkou.

V Pardubickém kraji připadá na 100.000 obyvatel 1884 nemocných. „Největší nemocnost je v okresech Chrudim a Ústí nad Orlicí,“ uvedla vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Pardubicích Olga Hégrová. Kvůli respiračním onemocněním zakázala Chrudimská nemocnice již před dvěma týdny návštěvy. „V tuto dobu už nedoporučujeme očkování proti chřipce. Nebylo by účinné, protože se člověk může nakazit dřív, než vakcína zabere,“ dodala.

V Libereckém kraji už tři lidé v souvislosti s chřipkou zemřeli. „Jde většinou o starší pacienty se závažným chronickým onemocněním,“ řekla dnes vedoucí protiepidemiologického oddělení Krajské hygienické stanice v Liberci Jana Prattingerová. V 15 případech byl průběh onemocnění závažný a vyžadoval intenzivní péči.

Ústecký kraj je na hranici epidemie akutních respiračních a chřipkových onemocnění. „Epidemie naplno propukla na Lounsku, Teplicku a Mostecku,“ řekl ředitel Krajské hygienické stanice Josef Trmal. Kvůli nastupující epidemii od pátku omezila návštěvy Krajská zdravotní, pod kterou spadá pět největších nemocnic v kraji. „Dochází k zákazu návštěv na vybraných odděleních nemocnic Krajské zdravotní. A to na odděleních anesteziologicko-resuscitačních a jednotkách intenzivní péče dospělých i dětských,“ řekl mluvčí nemocnic Jiří Vondra. Zákaz platí v nemocnicích v Ústí nad Labem, Děčíně, Teplicích, Mostě a v Chomutově.

V Královéhradeckém kraji hygienici evidují 1694 nemocných v přepočtu na 100.000 obyvatel, což je o 22,5 procenta více než v předchozím týdnu. Od 27. ledna platí zákaz návštěv všech pacientů hospitalizovaných na jednotkách intenzivní péče Fakultní nemocnice v Hradci Králové a částech několika klinik. Od pátku se zákaz návštěv rozšířil na novorozenecké oddělení dětské kliniky či plicní kliniku.

V Karlovarském kraji  jsou nejvíce postiženy okresy Karlovy Vary a Sokolov, kromě dětí se tento týden výrazněji zvýšil počet nemocných i mezi dospělými.

Epidemie pozvolna nastupuje i v Olomouckém kraji. Hygienici nyní evidují 1883 pacientů s akutními respiračními chorobami na 100.000 obyvatel, což je o 375 nemocných více než v předchozím týdnu. Nejvíce plní ordinace lékařů malí pacienti, ve věku do pěti let to je až 4774 pacientů na 100.000 obyvatel. Nemocnice zatím žádná opatření nezavedly.

V Plzeňském kraji stoupá počet lidí s chřipkou ve všech sedmi okresech, v žádném z nich ale nemocnost zatím nepřesáhla v kraji stanovenou hranici epidemie, tedy 1600 nemocných na 100.000 obyvatel. Nejvíc nemocných přibylo na Domažlicku a severním Plzeňsku, a to shodně 42 procent, dále na Klatovsku 36 procent a Tachovsku 27 procent.

Na Vysočině byla hranice epidemie 1700 nemocných překonána na Havlíčkobrodsku a Žďársku. Na doporučení epidemiologů jsou zavřeny mateřské školy v Jamném a Kejžlicích. Návštěvy jsou zakázány v domovech důchodců v Pelhřimově a Proseči u Pošné, nemohou ani do nemocnice a psychiatrické nemocnice v Havlíčkově Brodě. „Od soboty až do odvolání platí zákaz návštěv na jednotkách intenzivní péče chirurgického a interního oddělení a také na oddělení ARO,“ sdělil mluvčí nemocnice v Novém Městě na Moravě Roman Kratochvíl.

V Praze přibylo tento týden chřipkových onemocnění u dospělých o víc než 40 procent, je to nejrychlejší nárůst od roku 2010. Celkově stoupla nemocnost v hlavním městě o 17 procent, na 100.000 obyvatel bylo hlášeno 1614 onemocnění, týden předtím 1373.

V Moravskoslezském kraji v tomto týdnu vzrostl počet lidí s akutními respiračními infekcemi, a to o deset procent. Nárůst počtu pacientů hygienici evidují už od začátku roku. Na 100.000 obyvatel je nyní v regionu 1842 nemocných, ještě minulý týden jich bylo 1674. Hygienici navíc zaznamenali závažný případ chřipky způsobený virem chřipky A/H1N1, pacient musel být hospitalizován na anesteziologicko-resuscitačním oddělení. Nejvyšší nemocnost je v okresech Karviná, Nový Jičín a Opava.

erikcom ( 30. ledna 2015 17:53 )

obávam se že na rakovinu ti to nezabere

koko365 ( 30. ledna 2015 17:05 )

 Mě stačí se otužovat a občas nějaký to ovoce a v životě jsem nebyl nemocnej

Zobrazit celou diskusi