Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Most z Ruska na Krym postaví Putinův kámoš: Kšeft za miliardy pro parťáka z juda

To je ale náhoda. Most za miliardy z Ruska na Krym bude stavět firma Putinova kamaráda z juda
To je ale náhoda. Most za miliardy z Ruska na Krym bude stavět firma Putinova kamaráda z juda  (Autor: internet)
30. ledna 2015
13:10

To je náhodička, most na Krym, který téměř před rokem anektovalo Rusko, bude stavět kamarád prezidenta Putina, miliardář Arkadije Rotenberg, který je považován za Putinova důvěrníka. Nabízí se otázka, jestli náhodou Putin nezabral Krym, aby dal kámošovi kšeft…?!

Odhaduje se, že stavba mostu z Ruska přes Kerčský průliv bude stát více než 228 miliard rublů (asi 81 miliard korun). Most by měl být postaven do konce roku 2018. Experti nicméně již nyní předpokládají, že se stavba nejspíše protáhne a prodraží. Rusko nemá přímé spojení s Krymem a plavbu trajektů mezi ruskou pevninou a poloostrovem často narušují bouře, řádící v průlivu.

Rotenberg, který je šéfem společnosti Strojgazmontaž, přišel o část svého jmění kvůli zařazení na „černou listinu" v rámci západních sankcí proti Rusku, které mají Moskvu přimět ke změně politiky vůči Ukrajině. Spekuluje se, že stavba má podnikateli tyto škody kompenzovat. Rotenberg (63) býval v mládí Putinovým partnerem v judu, tvrdí však, že za úspěchy v podnikání nevděčí této známosti.

„Je to každopádně obtížný projekt, a to i čistě technologicky, ale tím je i zajímavý. Při tom všem je to pro mne dobrý příběh. Jsem rád, že vláda rozhodla kladně,“ řekl Rotenberg listu Kommersant. Ujistil, že mu nejde o to, aby na stavbě vydělal, ale chápe ji jako svůj „příspěvek k rozvoji země“. Nicméně dodal, že most nebude financovat, to si plně vezme na starost státní rozpočet. Jako o dodavatelích jedná prý s tureckými a jihokorejskými firmami.

Rusko anektovalo Krym loni v březnu po referendu, které se odehrávalo pod zbraněmi ruských vojáků. Západ vzápětí uvalil na Rusko sankce. Moskva argumentuje, že jednala v souladu s vůlí většiny obyvatel a napravila přehmat sovětského vedení, které v 50. letech administrativně přiřklo poloostrov Ukrajině.

tgbb ( 30. ledna 2015 15:28 )

a kdo by ho měl stavět ? hitler ze západu ? usa placení teroristi ? navalnyj? tymošenková? opička z usa ?

tgbb ( 30. ledna 2015 15:27 )

Lídr Islámského státu v Pákistánu přiznal, že dostával finance z USA http://wertyzreport.com/clanek/lidr-is-priznal-ze-dostaval-finance-z-usa s pákistánským imámem rekrutoval lidi do Sýrie a za každou osobu dostal 600 dolarů.

ninka64 ( 30. ledna 2015 15:15 )

jarda304 ( 30. ledna 2015 13:40 )

no hlavěn staví a nekecají jako u nás. tady se letos nepostaví ani kilomertr dálnice, jen se vede drahý "protikorupční boj". Takový hudeček v Praze zastavil stavbu Blanky a jen za zdržení/advokáty dal miliardu Kč navíc. To za miliardu postavili kolibřík s mazánkem nádherný "předražený" Trojský most a ještě prý jim zbylo na Himaláje. To raději kolibříka s mazánkem nebo putinova kámoše nežli tyhle neschopné "protikorupčníky".

Zobrazit celou diskusi