Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

9 měsíců předstírala těhotenství, místo porodu pak ukradla dítě! Únoskyně dostala rok

Autor: ČTK, dce, rvs, shp - 
30. ledna 2015
10:25

Devět měsíců před rodinou předstírala, že je těhotná. Nebyla. Namísto toho unesla loni z nemocnice v Motole novorozeného chlapečka. U soudu se hájí tím, že by ho vrátila. Za čin byla Hana H. (34) odsouzena na rok vězení!

Moc mě to mrzí, moc se za to omlouvám,“ řekla únoskyně u soudu. „Nikdy bych tomu chlapečkovi neublížila, kdyby mě policie nechytla, sama bych ho určitě vrátila. Je mi to moc líto, ale nevím, jak bych to měla vrátit,“ dodala žena, která šíleně prahla po miminku.

Byl konec loňského července, když Motolem otřásla desivá událost – přímo z dětského oddělení zde neznámá žena unesla malé dítě. Zásah policistů byl ale tak rychlý, že únoskyně nedokázala prchnout daleko. V pátek stane Hana N. u soudu – hrozí jí ale jen tři roky.

Předstírala přede všemi

Strašně jsem chtěla dítě, stále se nám nedařilo. Pak byla naděje, že jsem těhotná, ale to se nepotvrdilo. Potom jsem v té lži žila a nemohla jsem zpátky,“ pokračovala Hana u soudu.

Začala jsem mít kvůli tomu i nervové problémy. Lhala jsem svému příteli, příbuzným i svým dětem,“ přiznala žena předstírání těhotenství, kterým mátla okolí. Přítel únoskyně o jejím plánu nevěděl, u soudu se rozplakal, že je mu celá záležitost velmi líto.

Není rok vězení málo?

Obvodní soud pro Prahu 5 dnes únoskyni uložil jeden rok vězení. Rozhodnutí není pravomocné. Ženě přitížilo mimo jiné to, že únos spáchala ve zkušební době podmíněného trestu za zpronevěru, krádeže a neoprávněné užití cizí platební karty. 

Incident se stal 31. července, kdy na tísňovou policejní linku zavolala sestřička z ortopedického oddělení motolské nemocnice. Uvedla, že byla svědkyní toho, jak neznámá žena vzala z kočárku v čekárně tříměsíční dítě a utekla. 

Policisté čtyřiatřicetiletou ženu s dítětem v náručí dopadli na ulici šest minut po telefonátu. Nejprve zadrželi jejího přítele, který na ni společně s jejich sedmiletou dcerou čekal opodál v autě. Později zveřejnili, že muž podle všeho o úmyslu své družky unést dítě nevěděl. 

Trestní zákoník definuje únos dítěte jako čin, při kterém pachatel odejme dítě z opatrování toho, kdo o něj má podle právního předpisu nebo úředního rozhodnutí povinnost pečovat. Vedle odnětí svobody lze za tento přečin uložit peněžitou sankci.

mak ( 17. února 2015 11:19 )

Proč má pruh přes oči, když je vinna? Buď je teda psychicky nemocná, a patří do léčebny, nebo je dobře při smyslech, a pak to za rok udělá znovu. Jasně, že by chlapečka vrátila, kdyby ji nechytili... Proč by to dělala? Komu, kdy, proč? To jí snad nemůže nikdo věřit! Zvlášť, když je to podvodnice a lhářka, a na tuhle akci se měsíce chystala.

Zobrazit celou diskusi