Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ruské bombardéry přelétaly přes kanál La Manche: Diplomat musí na kobereček!

Ruské bombardéry přelétaly přes kanál La Manche
Ruské bombardéry přelétaly přes kanál La Manche  (Autor: wikipedie.cz)
Autor: ČTK, zrk - 
29. ledna 2015
21:01

Britské ministerstvo zahraničí předvolalo ruského velvyslance, aby vysvětlil údajné středeční přelety dvou ruských bombardérů Tu-95 přes Lamanšský průliv. Podle agentury Reuters musely britské úřady kvůli údajně nebezpečnému incidentu odklánět lety civilních strojů.

„Předvolali jsme si ruského velvyslance kvůli incidentu, jenž narušil civilní letectví," řekla Reuters mluvčí britského ministerstva zahraničí.

Za ruskými letouny, které se přiblížily k britskému vzdušnému prostoru, ale nenarušily ho, musely vzlétnout britské bitevníky Typhoon. Ty ruské stroje doprovázely během průletu „britským zájmovým prostorem".

„Bylo to velmi nebezpečné. Civilní letouny mířící do Británie musely být odkloněny," uvedl zdroj z ministerstva. „Rusové měli vypnuté odpovídače, takže je mohly zachytit pouze vojenské radary. Tak daleko na jih dosud nezalétli," dodal zdroj.

Britské ministerstvo zahraničí ruské manévry označilo za součást sílícího obrazu operování ruského letectva mimo vymezený vzdušný prostor.

V poslední době zesílilo napětí mezi Ruskem a státy NATO kvůli bojům mezi ukrajinskými vládními jednotkami a proruskými povstalci na východě Ukrajiny.

NATO tvrdí, že loni museli jeho piloti zadržovat ruská letadla více než třikrát častěji než v předchozím roce.

tgbb. ( 30. ledna 2015 07:57 )

Komouši jsou rakovinný vřed celé civilizace.

tgbg ( 30. ledna 2015 07:25 )

Drony nad Ruskem!!!! Rusku patří celý svět???

tgbg ( 30. ledna 2015 07:23 )

Zasr*ní, otravní ruští prašivci se stále snaží vtáhnout svět do světové války. Rus je od přírody zdegenerovaný tvor, co neukradne nemá!!! O českých komunistech platí to samo!!! Proto strká český komunistický kolaborant hlavu do ruské ř*ti. Ovarová hraní hlava je na tom podobně. Jednou bolševik, navždy bolševik.

eiben ( 30. ledna 2015 06:02 )

gabreta: Pekne jste to napsal

hofihofi ( 30. ledna 2015 05:58 )

A kdyz to provadel zapad tak to bylo v poradku? A dokonce pres uzemi ruska.

Zobrazit celou diskusi