Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Cigarety podraží až o 7 korun! Kuřáci si připlatí, a navíc je vyženou z restaurací

Kuřáci si za krabičku cigaret opět připlatí
Kuřáci si za krabičku cigaret opět připlatí  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: simao, map, ČTK - 
29. ledna 2015
19:29

Bez cigaret nemohou být. Jenže tahle vášeň stojí více a více. Kuřáci si za svou "drogu" opět připlatí. Kvůli zdražení spotřební daně ze strany EU podražily jednotlivé značky krabičku cigaret někdy o korunu, jindy však až o sedm korun!

Kvůli zvýšení spotřební daně podle přání EU se zdražení čekalo, i když ne tak vysoké. V průměru to totiž vycházelo zhruba na čtyři koruny. „Spotřební daň se navyšovala, aby bylo dosaženo minimální úrovně zdanění dané Evropskou unií ve výši 90 eur na tisíc kusů cigaret. V průměru vychází zvýšení ceny přibližně o tři až čtyři koruny na krabičku,“ potvrdil serveru Novinky.cz Radek Ležatka, mluvčí ministerstva financí.

Tabákové firmy ale šly výš. Vysvětlují to dalšími náklady, které je čekají kvůli přísnější evropské legislativě. Podle ní budou muset mít krabičky velká barevná obrazová varování před škodlivostí kouření a také hologramy proti černému prodeji.

Levnější krabičku cigaret ze zásob bude možné v trafikách objevit jen do konce února, pak musí být podle zákona na pultech jen ty s vyšší daní.

Jak se projeví změna daně na zdražení cigaret

Značka                                      Stará            cena         Nová cena            Rozdíl                   
Camel 84 89 5
Viceroy 74 79 5
Marlboro (long) 93 98 5
Star/Chesterfield (bez filtru) 69 76 7
Camel (bez filtru) 72 73 1

Němeček chce zatrhnout kouření v restauracích

Již od příštího roku by přitom mohl začít v českých restauracích platit úplný zákaz kouření. Vyplývá to z návrhu zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky tabáku, alkoholu a návykových látek, který připravilo Němečkovo ministerstvo zdravotnictví.

Podle starší normy si restauratéři zatím mohou vybírat, zda se v jejich zařízení bude kouřit, musejí zajistit oddělené prostory kuřácké a nekuřácké. Ministerstvo však připravilo i další omezení: Zapálit si by nemělo být možné ani uvnitř kin, divadel, sportovních hal, škol, v dopravních prostředcích, na krytých nástupištích či v krytých přístřešcích na zastávkách.

Návrh počítá se zákazem samoobslužného prodeje či prodeje v automatech, ve stáncích, na tržišti či v prostoru nemocnic. V prodejních automatech nemá být k dostání ani alkohol. Upravit se má i prodej tabákových výrobků, kuřáckých potřeb či alkoholu na internetu.

Ministr Němeček v návrhu vychází z předlohy, kterou připravil jeho předchůdce Leoš Heger (TOP 09). V řadě ohledů je ale přísnější. Snahy o zákaz kouření se v minulosti v Česku objevily už několikrát, zatím ale bez úspěchu. Proti byli někteří podnikatelé, omezila by se výroba či distribuce. Mnozí politici zákaz považovali za omezování svobody kuřáků. 

hajne ( 30. ledna 2015 10:36 )

Co si pořád dnes a denně stěžujete vzpomeňte na r.1989 to jste byly všichni chytří každý druhý byl v OF a myslel si že spasí svět,dnes sami vidíte kam jste to dotáhly.Stěžujete si sami na sebe,volby byly pro většinu tabu.Kritizovat to umíte ale sami sebe ne.Proč nejdete dnes na václavák protestovat proti navyšování platů "elitě" národa kteří berou měsíčně mnohonásobně větší platy než ti kteří na ně dělají(otrokaří)tak proč?

univerzalnizena ( 30. ledna 2015 06:11 )

tak budu kourit vtaky

josemu ( 29. ledna 2015 22:39 )

 Zase přibude pašování,některé silnější povahy s kouřením skončí a státu budou chybět další miliardy!Máme to ve vysokých funkcích dobré exoty.Teď jsem se díval na ct 1.(Máte slovo).Tam nějaký zfanatizovaný poslanec prohlásil,že naše republika má na to,aby přijala tisíce muslimů.Kolik dá ze svého poslaneckého platu jsem neslyšel.Chce se mi blejt velebnosti!

anka ( 29. ledna 2015 22:17 )

jde o koureni....koureni nici zdravi a stat to pak stoji mnohem vice penez na leceni....

anka ( 29. ledna 2015 22:15 )

protoze koureni ci alkoholismus nici zdravi a stat to pak stoji hodne penez ve zdravotnictvi..

Zobrazit celou diskusi