Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Proč islamisté stojí o výměnu nevzdělané zelinářky? Prý nemá žádnou cenu

Autor: shp - 
29. ledna 2015
20:16

Roky o ni nikdo nestál, ale teď ji chtějí teroristé z ISIS vyměnit za jordánského vězně-pilota. Za unesené Japonce přitom radikálové požadovali 200 milionů dolarů. Takový je příběh Sadžídy Rišáví, neúspěšné irácké atentátnice, která dříve prodávala zeleninu.

Rišáví se 9. listopadu 2005 se svým manželem a dalšími radikály podílela na krvavém atentátu v ammánských hotelech. Ten tehdy stál životy 57 lidí. Její nálož však nevybuchla, ona z místa činu pláchla, ale záhy byla v domě atentátníků dopadena.

Proč ji chce ISIS vyměnit za japonského rukojmího, není jasné bezpečnostním expertům ani žurnalistům. „Ona nemá pro nikoho žádnou cenu, ani společenskou, ani politickou, ani bezpečnostní,“ řekla The New York Times jordánská novinářka Linda Maajíh. V minulosti s ní dělala zprostředkovaný rozhovor ve vězení.

Rišáví je analfabetka, neumí pořádně číst ani psát. V minulosti se živila prodejem zeleniny. Během svého soudu dokonce prohlásila, že neplánovala nálož odpálit.

„Nevypadalo to tak, že by vyzařovala mnoho ideologického přesvědčení. Přesněji řečeno tam žádné nebylo,“ řekl NYT Joost Hiltermann, analytik z nevládní organizace International Crisis Group. „Lidé ji považují za velmi bezvýznamnou,“ dodal.

ingmarie ( 29. ledna 2015 20:45 )

Negramotná baba to na ně celý roky hraje - a přitom je zjevně důležitá pro celý Islám.

babana ( 29. ledna 2015 20:33 )

Jak to, že ten nebezpečnný biologický odpad nezlikvidovali a strčili do věznice, kam se zavírají lidi?? Tito tvorové tím, co dělají, pozbyli všech lidských práv, tedy není s nimi potřeba jako s lidmi zacházet. Pak ani není důvod to soudit, věznit. Je to vysoce nebezpečný biologický odpad a ten se likviduje.

tymitaky ( 29. ledna 2015 20:25 )

To je divné, taková baba má podle jejich ceníku cenu 300 Kč.

Zobrazit celou diskusi