K poškození dolních končetin u malého Vojty došlo už u mámy v břiše. Kvůli ucpání tepen v lýtkách nebyly nožičky prokrvované a jejich tkáň odumřela. K tomuto poškození došlo kvůli složitému vývoji plodů už v děloze, kdy se krvinky přesouvaly od jednoho plodu ke druhému. Vojtíšek je totiž z jednovaječných dvojčat, má ještě zdravého bratra Štěpánka. Tělíčko Vojtíška mělo vlivem krvinek zahuštěnější krev, kvůli kterým vznikaly sraženiny.

V jednu chvíli jsme ani nedoufali, že se vůbec podaří obě děti zachránit. Po první amputaci čekala Vojtíška ještě jedna, a to kvůli vytvoření krevní sraženiny v amputované nožičce a následné infekci. Bylo nutné odstranit nekrotickou část a nožičku zkrátit o dalších šest milimetrů. Po druhé operaci již hojení probíhalo bez komplikací a Vojtíšek se dobře zotavoval. Je to totiž velký bojovník,“ řekla jeho maminka Miriam Měsková, která se s handicapem Vojtíška vyrovnává s obrovskou vnitřní silou.

„Nejprve to byl šok – víte, že tyhle věci se dějí, ale dějí se těm druhým. Člověk je zaskočen, když to potká jeho samotného. Samozřejmě jsme se s tím ale srovnali, i když mi dodnes občas s hrůzou teprve dochází, že můj syn nemá obě nohy. A říkám si, co budu dělat. Postupně zjišťujeme, co vše bude potřebovat,“ říká maminka.

Video
Video se připravuje ...

Vojta bez nohou Tomáš Polák, Jan Jedlička

Prvním krokem bude přestěhování do bezbariérového bytu. Nyní rodina bydlí ve třetím patře činžovního domu bez výtahu. Vojtíšek bude také muset navštěvovat specializované centrum v Motole. Tam mu vyrobí první protézy, aby si na ně začal co nejdříve zvykat. Nutností je také nový automobil. Rodina zatím auto nemá a státní příspěvek se na ně nevztahuje. Ten je až od tří let dítěte.

Vojtíškovi a jeho rodině pomůže charitativní akce nadačního fondu KlaPeto, která bude letos pořádat už třetí charitativní výstup na Sněžku. 30. května na nejvyšší horu Česka vyrazí handicapovaný atlet, mnohonásobný mistr ČR a rekordman v hodu diskem a oštěpem Jaroslav Petrouš.

Benefice navazuje na předchozí ročníky, dříve v režii Cesty za snem, a klade si za cíl pomáhat dětem, které přišly o končetiny. Cestu za snem vystřídal v pořádání nadační fond KlaPeto, který založil Jaroslav Petrouš s bývalou poslankyní Kateřinou Klasnovou. V roce 2013 výstup pomohl čtyřleté Simonce Smutné z Kobylnice a v loňském roce dvanáctiletému Petru Janušovi z Trutnova.

Přispět Vojtíškovi můžete už nyní na transparentní účet Nadačního fondu KlaPeto:

2200692979/2010 (Fio)

Fotogalerie
5 fotografií