Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Prolomení těžebních limitů: Ministr Mládek chce zbourat 170 domů!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
29. ledna 2015
10:39

Ministr průmyslu Jan Mládek bude při jednání vlády o takzvaných těžebních limitech prosazovat variantu, která kromě prolomení limitů na dole Bílina počítá i s částečnou úpravou limitů na dole ČSA. Ministr to dnes sdělil v prohlášení ze své pracovní cesty do Indie. Varianta počítá se zbouráním asi 170 domů v Horním Jiřetíně.

Mládek uvedl, že jako ministr musí brát v úvahu nejen potřeby energetiky a teplárenství, ale i možné dopady na zaměstnanost, sociální stabilitu regionu a lidské aspekty rozhodnutí.

"Za svou osobu vnímám po vyhodnocení všech aspektů jako optimální řešení variantu rozšíření limitů na dole Bílina a částečného rozšíření i na dole ČSA. Jedná se o možnost, která by s sebou nesla nutnost zbourání omezeného počtu domů v Horním Jiřetíně, znamenala by však zachování téměř současné úrovně zaměstnanosti na obou lokalitách a rovněž zachování a prodloužení alespoň částečné soběstačnosti státu v energetických surovinových zdrojích," sdělil Mládek. MPO už minulý týden potvrdilo, že ve variantě, kterou ministr prosazuje, by bylo v Horním Jiřetíně zbouráno asi 170 domů.

"Domnívám se, že bychom měli podpořit takové prolomení limitů, které nebude znamenat zásah do lidského osídlení. Tedy nebude znamenat boření částí vesnic nebo měst, ale současně nám umožní, abychom měli dostatek uhlí zejména pro teplárenství. Naším cílem je, abychom na jaře schválili celou aktualizaci energetické koncepce a abychom mohli rozhodnout o budoucnosti jaderných zdrojů v ČR," řekl Sobotka.

Hornické odbory, které dnes budou demonstrovat v Praze, dlouhodobě podporují úplné prolomení limitů včetně úplného zbourání Horního Jiřetína a Černic. Podle Mladé fronty Dnes (MfD) odborářům autobusy, jídlo a pití na cestu společně s odbory zaplatí majitel dolu ČSA, společnost Severní energetická, která také účast na demonstraci započítá jako odpracovanou směnu. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zarazenyprd ( 29. ledna 2015 12:59 )

Socanská pakáž je neštěstím pro tuto zem.

Zobrazit celou diskusi