Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

U školáků přibývá vší: Stačí, když jednomu dítěti nezkontrolují hlavu, a má je celá třída

Vši řádí na českých školách!
Vši řádí na českých školách!  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: dce - 
2. února 2015
05:00

Skoro každý za život alespoň jednou chytil vši. A valná většina se jich roznáší ve školách a školkách. A stačí když jeden jediný žáček zanedbá pořádné odvšivení, a jede to nanovo. Během pár dní je má celá třída!

Taky jste svému potomkovi už vybírali v tomto školním roce vši? Věřte, nebo ne, jsou i takoví rodiče, kteří to museli dělat i víckrát. Za námi je teprve první pololetí, ale na nejmenované základní škole v Praze řádí již tři měsíce vši.

Ředitel školy se ale brání, že žádný velký problém nezaznamenal. Obrátili se na nás ale i rozezlení rodiče. Přitom stačí, aby u jednoho dítěte zanedbali řádnou léčbu, a za chvíli má tohoto parazita celá třída. „Tento problém je na všech školách v Praze. Vyskytuje se to již mnoho mnoho let,“ uvedl ředitel postižené pražské školy.

Jenže tohoto parazita najdete i ve vlasech dětí předškolního věku – nikomu se vůbec nevyhne. Celá věc je ztížená faktem, že jak rodiče, tak ředitelé škol a školek ukazují prstem jeden na druhého a navzájem se obviňují. Školy tvrdí, že rodiče neprovádějí odvšivení pořádně, nebo i vůbec.

Rodiče zase chtějí, aby se škola do procesu více zapojila a získala nějaký systém. Někteří dokonce navrhují, aby do škol přišel lékař a děti při příchodu prohlížel. Ty zavšivené by se pak měly rovnou vrátit domů!

Problémem je také zvýšená rezistence vší proti dostupným prostředkům. To zaznamenal i Petr Zeman, ředitel základní školy v Petrovicích: „Dnes už jsou vši imunní. Já dětem občas vyprávím historku z vojny, jak, když jsme měli vši, jsme si myli hlavu naftou, což se jim líbí. Snažím se to zlehčovat, aby z toho neměly stres,“ prohlásil.

Doplnil také, že děti a často i rodiče se za vši stydí, snaží se tedy sám dětem vysvětlovat, že to není nutné. „Neznamená to, že mají špínu v pokojíčku – můžou to chytit i v MHD,“ dodal Zeman. Většina škol se ale k problému odmítá vyjádřit – asi se samy stydí.

A jak tedy na vši? Není to tak těžké – prvním příznakem je škrábání. Ve vlasech pak můžete nalézt bílá vajíčka i lezoucí vši. Tito „broučci“ se přenáší pouze těsným kontaktem nebo přes ložní prádlo, hřebeny a čepice. Vší se zbavíte vyčesáváním a produkty, které se dají zakoupit v lékárně. Volně prodejné přípravky ale nemusí být účinné. Zároveň je třeba vyprat veškeré oblečení, ručníky a ložní prádlo.

Přinesly si vaše děti ze školy vši? Posílejte nám vaše příběhy na tip@blesk.cz!

e.44 ( 2. února 2015 14:15 )

Vši do školy z 99,9% tahaji cikáni Cikán/cikánka ve třídě = rovná se řešit vši i desetkrát během školního roku. Po té co cigny propadnou a třída se jich zbaví, je i po problémech okolo vší. Bylo to tak za doby mých nyní dospělých dcer, je to tak i teď.

petr11 ( 2. února 2015 12:27 )

....kupoval....y

petr11 ( 2. února 2015 12:26 )

....byly časy, kdy jsme jako děti vši kupovali za tvrdý peníz....kdo měl vši, zůstal doma

deratizater ( 2. února 2015 12:11 )

Je to daň za to že se nesmí žádné děti diskriminovat i když žijí s rodiči doslova jako prasata.Já pamatuji dobu kdy bylo populární používat na všechno DDT ! a jedna horlivá soudružka učitelka nám s tím svinstvem preventivně posypala hlavy když se objevily u jedné školačky vši.S odstupem času si uvědomuji že nám mnohým tímto jedovatým svinstvem podlomila zdraví na celý život.Mnozí spolužáci se nedožili ani šedesátky.

dana.hlav ( 2. února 2015 12:09 )

 Ta nejmenovana skola je zs buresova v Praze 8.Bohuzel,obe me dcery ji navstevuji a i kdyz kazdy den odvsivuju a prohlizim,tento skolni rok je maji uz snad podesate.

Zobrazit celou diskusi