Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Lékárnice v Hradci Králové otrávila tři novorozence: Dala jim 20x silnější lék!

Děti v nemocnici byly vážně ohroženy na životech!
Děti v nemocnici byly vážně ohroženy na životech!  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: dce, ČTK - 
28. ledna 2015
08:25

Obavy z dalšího tzv. heparinového vraha vzbudil případ v nemocnici v Hradci Králové. Jenže tady se jednalo o novorozené děti. Viníkem se ukázala být zkušená lékárnice, která dětem namíchala 20x silnější lék!

Zvláštních problémů tří malých pacientů si všimli sami lékaři – novorozenci podle nich moc spali a byli velmi malátní. Původcem byl utišující lék, který se novorozencům běžně dává – fenobarbital. Jenže při rozboru byla zjištěna děsivá věc – přípravek měl dvacetkrát vyšší koncentraci než by měl mít!

Kriminalisté opakovaně vyslechli všechny osoby, které s dětmi přišly do kontaktu, a prověřovali principy a zásady nemocniční péče. „Zjistili, že chod dětské kliniky a nastavený systém péče o novorozence na intermediárním oddělení vylučuje možnost ataku neznámé osoby, a zároveň vyloučili pochybení personálu dětské kliniky,“ uvedla mluvčí.

Zdraví dětí tak bylo vážně ohroženo, mohlo dojít i k jejich smrti. V nemocnici se pracovalo i s verzí, že šlo o úmysl – strach z dalšího „heparinového vraha“ byl na místě. Policie případ nejprve řešila jako pokus o vraždu na více osobách. Za viníka ovšem později označila policie zkušenou lékárnici, která udělala nedopatřením chybu.

„Dle vyjádření znalců byly dávky léků tak vysoké, že jen díky včasnému zásahu spočívajícímu ve vysazení léku lékařem dětské kliniky nedošlo ke smrti novorozenců ani k žádnému závažnému následku na jejich zdraví,“ uvedla mluvčí hradecké policie Ivana Ježková.

Ačkoliv byla tato chyba velmi vážná, policie věc neřeší jako trestný čin. Celý případ předala revizní komisi České lékárnické komory, která věc projedná. Lékárnici hrozí finanční pokuta i vyloučení z lékárnické komory.

Obdobné případy v České republice v minulých letech skončily i tragicky, například loni v červnu těhotné dvaatřicetileté ženě v Orlové na Karvinsku dala zdravotní sestra místo glukózy jedovatou dezinfekci. Žena později zemřela. Soud kvalifikoval čin jako usmrcení z nedbalosti a zdravotní sestře uděli rok vězení. 

dobry_den ( 28. ledna 2015 13:16 )

pitcho z vegety

dobry_den. ( 28. ledna 2015 12:21 )

dobry_den. ( 28. ledna 2015 12:21 )

Jentakovko, to jako myslíš že tečku překoukneme???víc blbá a blbější už není.

dobry_den. ( 28. ledna 2015 12:14 )

To věřím zapařenino

.vog.ht ( 28. ledna 2015 12:06 )

z tebe mě vegeto vocas bolet nebude

Zobrazit celou diskusi