Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Česko slaví úspěch v transplantacích: Jsme lepší než Německo a Rakousko!

Autor: Iva Dvořáková, lmk - 
28. ledna 2015
06:40

Velký úspěch české transplantologie! Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka loni poprvé v naší historii překročil počet transplantací orgánů počet nově zařazených pacientů.

Čekatelů bylo zaregistrováno 808 a provedlo se 846 transplantací! Klesl i počet nemocných, kteří zemřeli v době čekání na tento zákrok. Bylo jich »jen« 75.

Výrazně se také zkrátila čekací doba na darovaný orgán. Zatímco v Německu a Rakousku nemocní čekají dva až tři roky, u nás je to jen rok! Nyní je na seznamu zapsáno 1014 pacientů, kteří potřebují nový orgán. „Naším cílem je dostat počet těch, kteří potřebný orgán nedostanou, na nulu,“ řekl ředitel Koordinačního střediska transplantací Miloš Adamec.

Dárcem se může stát každý

Potenciálním dárcem se může po smrti stát každý z nás. U nás totiž platí princip předpokládaného souhlasu.

Když nesouhlasím…

Pokud s posmrtným darováním orgánů nesouhlasíte, musíte se zaregistrovat do Národního registru osob nesouhlasících s posmrtným odběrem orgánů. Jak? Ve zdravotnickém zařízení prohlásíte před lékařem a jedním svědkem, že si darování nepřejete.

Když nesouhlasí pozůstalí…

Může nastat případ, že rodina zemřelého s odběrem nesouhlasí. Co pak? „V těchto výjimečných případech se od odběru orgánů ustoupí,“ řekl Blesku Miloš Adamec.

tgbg ( 28. ledna 2015 07:56 )

Konečně máme léky, lékaře a nemocnice na evropské a světové úrovni!!! Za komunistů nemocnice byly spíš pohřební ústavy a márnice. Kdo neměl na podplácení lékařů a komunistických pohlavárů, ten se do těchto "nemocnic" ani nedostal. Musel umřít v krutých bolestech doma bez jakékoli lékařské pomoci!!!!

Zobrazit celou diskusi