Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mám pouze 24 hodin života, říká hlas japonského zajatce na nahrávce z ISIS

Druhý japonský rukojmí má pouze 24 hodin života
Druhý japonský rukojmí má pouze 24 hodin života  (Autor: internet)
Autor: šim - 
27. ledna 2015
17:18

Prvního z dvojice japonských zajatců popravili vrazi z Islámského státu minulý týden. Japonsko islamistům neposlalo požadovaných 200 milionů dolarů. Video s jeho vraždou je podle japonského premiéra pravé. Nyní se objevila další videonahrávka, na níž hlas druhého zajatce oznamuje, že už má pouze 24 hodin života.

„Řekli mi, že tohle je moje poslední zpráva. A řekli mi také, že jediná šance na moje propuštění nyní závisí na jordánské vládě,“ říká hlas na videu, které IS umístil na internet. Jeho autenticitu nyní zkoumají japonské úřady. Nahrávku v úterý zveřejnili džihádisté z IS. Jako obrazové pozadí videa visí fotografie druhého japonského rukojmí Kendžiho Gotoa, který v ruce drží fotografii jordánského pilota.

Hlas na nahrávce požaduje propuštění irácké atentátnice Sadžídy Rišáví, která byla za podíl na teroristickém útoku na ammánské hotely z roku 2005 odsouzena k trestu smrti.

„Řekněte japonské vládě, aby nyní veškerou svou politickou sílu soustředila na Jordánsko. Čas běží velmi rychle. Je to jenom výměna mě za ni. Co je na tom tak obtížné k pochopení,“ říká důrazně hlas. Nahrávka ovšem působí sestříhaně, jako by jednotlivá slova byla k sobě přilepena.

Ona je vězněna deset let, já jsem vězněný pouze pár měsíců. Ji za mě. Přímá výměna. Jakékoli další zdržení bude znamenat smrt jordánského pilota, která bude potom následována mojí smrtí. Mám pouze 24 hodin života. Pilot má času ještě méně,“ říká hlas.

„Další zbytečné zdržování ze strany jordánské vlády bude znamenat smrt nás obou. Míč je nyní hozený na jordánské straně,“ uzavírá hlas.

Dva japonské občany - Harunu Jukawu a Kendžiho Gotoa - IS zajal už loni. Radikálové za ně minulý týden chtěli 200 milionů dolarů (4,9 miliardy Kč), které měly být vyplaceny do pátku. V sobotu se pak objevilo video, na němž Goto drží snímek mrtvého Jukawy a viní z kolegovy smrti japonského premiéra Šinzó Abeho.

glindel ( 27. ledna 2015 19:47 )

 Vždy zkoumají autenticitu videa.. Za 2 dny nám řeknou, že video bylo pravé .. Ale to už bude mít hlavu dole.. Prý japonci chtěli vydávat nějaký zábavný seriál o assasínech, ale odložili to kvůli tomuhle.. Že by se to nehodilo

bravotango ( 27. ledna 2015 19:39 )

sáček rýže a šmitec

slider ( 27. ledna 2015 18:52 )

Co tam delaji Japonci?!?

gogo ( 27. ledna 2015 17:46 )

Japonec může poděkovat Američanům za to, že úmyslně destabilizovali střední východ a dali tak mimo jiné vzniknout svému nepříteli - Islámskému státu. Který potřebují jako sůl. K odůvodnění dalšího zbrojení, k vytváření vojenských základen na cizích územích, k obsazování států (Irák, Afghanistan), k podpoře odpůrců jim nenakloněných režimů (Sýrie) atd...

Zobrazit celou diskusi