Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za vším hledej ženu: Řeckého premiéra zradikalizovala jeho manželka!

Autor: shp - 
27. ledna 2015
19:59

Nový premiér po uši zadluženého Řecka Alexis Tsipras (40) má sice přezdívku »řecký Che Guevara«, ale byla to právě jeho dlouholetá partnerka, která ho zradikalizovala a přiměla, aby se přidal ke krajní levici...

Více než dvě dekády zpět byl Tsipras obyčejný mladík ze střední třídy, který se nejvíc ze všeho věnoval sportu. Pak si ale zranil koleno a potkal Peristeru »Betty« Batzianu, zamiloval se a vše se změnilo.

Oba byli studenti inženýrství, seznámili se ve škole. I když Tsipras pocházel z rodiny střední třídy, přemluvila ho Peristera, aby se přidal ke komunistické mládeži, která ho překvapivě vzala mezi sebe.

Během jednoho roku uspořádali mnoho demonstrací a vyvolali nepokoje v Aténách proti nepopulárním reformám ve školství. Již tehdy získával příznivce pro svou stranu Syriza, kterou nyní učinil vítěznou ve volbách.

Mnoho lidí ale věří, že právě Peristera, která byla po jeho boku 20 let, stojí za všemi hybnými silami, které ho dostaly k pomyslnému trůnu.

Batziana porodila Tsiprasovi dvě děti, syny Phoebea a Orphea, které společně vychovávají v athénském bytě dělnické třídy. Mladší z nich má křestní jméno Ernesto, což je první jméno Che Guevary – Tsiprasova idolu.

Podle spolužáků je Peristera silná, cílevědomá a odvážná žena. Nerada vystupuje na veřejnosti, po boku svého chotě se objevila veřejně jen párkrát. Není to v žádném případě typická panička, nesnáší nakupování a rozhodně nevysedává u kadeřnice.

moiaza ( 27. ledna 2015 22:26 )

 Jen čas ukáže, jak tragický omyl byl vstup naší republiky do EU. A nejen naší republiky.

Zobrazit celou diskusi