Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ukrajinská pilotka v ruském zajetí drží hladovku! Advokát se bojí o její život

Naděžda Savčenková je držena v ruském zajetí
Naděžda Savčenková je držena v ruském zajetí  (Autor: Reprofoto Youtube)
Autor: ČTK - 
26. ledna 2015
21:42

Ukrajinská pilotka Naděžda Savčenková, která je držena v ruském zajetí, už skoro 45 dní hladoví a její advokát má vážné obavy o její život. Obhájce Mark Fejgin dnes v otevřeném dopisu prezidentu Vladimiru Putinovi napsal, že času k záchraně jejího života je "katastrofálně málo".

Savčenková je v ruském vězení od loňského června. Ruská strana tvrdí, že se nedostala do Ruska jako zajatec, ale prý přešla hranice jako uprchlice s padělanými doklady. Ještě jako příslušnice dobrovolnického praporu prý úmyslně navedla palbu ukrajinských minometů na neozbrojené ruské novináře, z nichž dva zahynuli.

Advokáti letkyně naopak tvrdí, že separatisté zajali jejich klientku ještě dřív, než k neštěstí došlo, a pak ji předali ruským úřadům. Sama Savčenková se hájí, že jen plnila svou povinnost a bojovala za vlast na ukrajinském území a neuznává právo Ruska ji soudit. Mezitím byla Savčenková v nepřítomnosti zvolena za ukrajinskou poslankyni.

"Vyzývám vás k respektování zákonů a spravedlnosti," napsal Fejgin v dopisu Putinovi, který zveřejnila rozhlasová stanice Echo Moskvy. "Doba, kdy odmítá přijímat potravu, se blíží 45 dnům. To je dlouho, velmi dlouho. Je hrozivé, že jsem při své poslední návštěvě ve věznici slyšel její slova o tom, že už si nepřeje žít. Času už je málo, katastrofálně málo," napsal advokát.

V prosinci ruský soud prodloužil vazbu Savčenkové do 13. února. "Není to sebevražda, ale jediná metoda boje, která je mi dostupná," komentovala pilotka své rozhodnutí hladovět.

salto ( 27. ledna 2015 09:23 )

Správě: nežrat a cvičit

salto ( 27. ledna 2015 09:22 )

jenže u Marečka se na zadním dvorku našla hromada plechovek od vyžraných konzerv

turan ( 27. ledna 2015 07:47 )

To je komické!Kto by sa hrnul do Ruska,ke všetci utekajú na UA!Rusi zakladajú svoje Guantanámo,rýchle sa učia!

sars ( 27. ledna 2015 01:51 )

 Ghandi držel hladovku dva roky a pak ho přistihli jak se cpe tandori. Ta pilotka je jak kobliha, te to prospěje.

ebati ( 26. ledna 2015 23:34 )

"Skoro 45 dní" je slušný výkon, ale na českého chronického hladovkáře Marečka, který to vydržel i 90 dní zdaleka nemá.

Zobrazit celou diskusi