Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Norský případ v Nýrsku: Otci odebrali děti, spáchal sebevraždu!

Autor: ljš - 
26. ledna 2015
18:41

Byli šťastná a spokojená rodina, jedna návštěva logopedky ale odstartovala tragédii! Pětiletá holčička v rozhovoru s ní prohodila, že jí tatínek pomáhá s koupáním a spí s ní v postýlce. Ten byl následně nařčen z pedofilie a děvčátko bylo i s mladší sestřičkou rodině odebráno. Muž se z toho zhroutil a rozhodl se svůj život skončit.

Šokující případ, kdy české matce odebrali v Norsku její dva syny na základě podezření ze sexuálního zneužívání, má bohužel svou obdobu i v Česku. V Nýrsku na Klatovsku byly na základě udání od logopedky rodině Vlastimila K. odebrány dvě malé holčičky.

„Paní doktorka byla s malou v ordinaci vždy sama, rodiče museli zůstat venku. Poprvé jsem tam s ní byla já, podruhé ji vyzvedával přítel. Když přišel, tak už na něj čekali policisté a řekli, že musí jít s nimi. Až později jsme se dozvěděli, že to bylo na základě toho, že dcerka paní doktorce řekla, že jí tatínek pomáhá s koupáním a že s ní spí v postýlce. A ona to oznámila,“ řekla Klatovskému deníku zničená maminka dětí Marta J.

Následovaly výslechy na policii a rozhodnutí sociálky. „Oznámili mi, že děti nemohou být ve společné domácnosti s otcem a že se on musí někam odstěhovat. Jenže Vlasta neměl kam jít, tak jsme se se sociálkou nakonec dohodli, že děti půjdou k mé sestře a jejímu manželovi,“ popsala paní Marta dočasné řešení.

Když následující týden přišlo předběžné opatření soudu, které otci zakazovalo být s dětmi ve styku, kontaktovala matka klatovskou charitu a domluvila si ubytování v domě pro matky v tísni. „Musela jsem ale uvést, že budu respektovat zákaz styku dětí s jejich otcem,“ řekla.

Přestože paní Marta svému partnerovi bezmezně věřila, stejně jako všichni příbuzní a známí rodiny, tlak na něj byl obrovský. Vlastimil ho neunesl a v noci ze čtvrtka na pátek minulého týdne se oběsil na borovici ve městě.

„On měl zakázáno kontaktovat nejen děti, ale i švagrovou či švagra, kteří je měli svěřené do péče. Jenže ve čtvrtek se mi nemohla švagrová dovolat, tak volala na jeho mobil. A on dostal hrozný strach, že ho pošlou do vazby, jak mu vyhrožovali. Navíc si nedovedl představit, že může být měsíce, co se vyšetřování může vléct, bez dětí, které tak miloval,“ popsala poslední události před tragédií Marta J.

Klatovská sociálka odmítla Deníku konkrétní případ komentovat a vyjádřila se pouze obecně. „My jsme opatrovníky dítěte, a pokud přijde podnět, že se tam může něco takového dít, tak se vždy musíme rozhodnout, zda počkat, jak se to vyvrbí, nebo konat. A protože jsme opatrovníky dítěte, musíme konat. Vezměte si to z druhé strany. Co kdybychom nekonali a po několika měsících, až by byla záležitost vyšetřena, by byla situace mnohem horší? Pak bychom odpovídali na otázku, jak je možné, že jsme v takovém prostředí nechali dítě tak dlouho,“ uvedla vedoucí klatovského Odboru sociálních věcí a zdravotnictví Hana Křivohlavá.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině