Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kdo je řecký vítěz: Komunista, který odmítá svatbu a syna pojmenoval po Che Guevarovi!

Autor: ČTK, simao - 
26. ledna 2015
13:51

Mladý a neklidný. Zadaný táta od rodiny, který se ale do ženění nijak zvlášť nehrne. Alexis Tsipras má jiné priority. A zajímavé vzory. Syna pojmenoval po revolucionáři Che Guevarovi. A vede krajně levicovou stranu, ke které nyní spousta Řeků vzhlíží s nadějemi. Prohlašuje, že jeho cílem je ukončit drastické úspory, které trápí krizí zmítanou zemi. Odkud se vzal a má šanci uspět?

Jeho mladistvý vzhled podtrhává i jeho přesvědčení. Tsipras odmítá nosit kravatu.  Působí uvolněně, neokoukaně. A v čele SYRIZY se mu povedlo oslovit nejvíce Řeků. Ještě v roce 2009 neměl žádné charisma. Nosil džíny a tenisky. Ve své kanceláři měl fotografie Che Guevary a Fidela Castra. Pět let poté na pódiích řecké předvolební kampaně fascinoval davy, kterým dává naději, píše Le Figaro. 

Vzor: Marxistický revolucionář

Tsipras o sobě tvrdí, že je ateista. Neoženil se se svou přítelkyní Betty a nedal pokřtít své dva syny, z nichž mladší dostal jméno Ernesto na počest Che Guevary. Sám Tsipras je synem podnikatele. Nikdy však nepracoval v žádné firmě ani v administrativě, žil jen pro boj proti kapitalismu a globalizaci ve společenství svých kamarádů.

Již na střední škole organizoval manifestace proti reformám školství. Když studoval na aténské polytechnice, pokračoval ve stávkách a výtržnostech na této škole pověstné svým odporem proti vládě. „Bojoval příliš na to, aby mohl být dobrým studentem,“ říká jeden z jeho bývalých kamarádů.

Mladý komunista

Poprvé se Tsipras objevil v politice v roce 1990, když vstoupil do Komunistické strany Řecka (KKE), do jedné z nejvíce stalinistických formací v Evropě. „Bylo mu šestnáct let a následoval své kamarády,“ říká Nikos Vutsis, který tehdy patřil k eurokomunistům, distancujícím se od KKE, jejímž znakem je ještě dnes srp a kladivo. „Řecko bylo poznamenáno občanskou válkou a střetem mezi komunistickou levicí a pravicí nakloněnou diktatuře,“ upřesnil pro Le Figaro.

Tsipras je však nyní v Řecku spjatý s krajně levicovou stranou SYRIZA. Veřejnost tohoto politika objevila v roce 2006. Na plakátech extrémní levice na aténské radnici měl džíny, tenisky a batoh na zádech. Ke všeobecnému překvapení překročilo jeho hnutí hranici deseti procent.

Radil mu herec

Řecký dluh však otřásl zemí, eurem a i celou Evropou. Tsipras se v letech 2008 až 2010 odchýlil od svého duchovního otce Alavanose a převzal vládu nad SYRIZOU. Nicméně Tsipras zřejmě nemá duši zabijáka. „Nemá rád konflikty,“ ujišťuje jeho přítel Nikos Vutsis. „Vyslechne vás, může změnit názor a dokáže přecházet problémy s úsměvem,“ dodává.

Jak si získat publikum radil Tsiprasovi jeho přítel, herec Georgio Kimulis. Po katastrofálním interview pro CNN se Tsipras začal také učit anglicky. „Alexis Tsipras byl opravdu sympatický, rád žertoval, chodil do kina, poslouchal tradiční řeckou hudbu. Necestoval příliš, byl poněkud prostý a nevěřím, že by se změnil,“ řekl o něm jeho bývalý kolega Andreas Papadopulos.

Krize v Řecku stále zuří. Po celou dobu předvolební kampaně se zdůrazňovaly biografické přednosti toho, kdo by mohl být příštím premiérem: Tsipras by byl nejmladším šéfem vlády od návratu k demokracii v roce 1974. Narodil se čtyři dny před pádem diktatury. Je starý jako tato demokracie, upozorňovala předvolební hesla. SYRIZA dala Řekům naději i řadu slibů. Dokáže je však splnit?

satanklaus ( 26. ledna 2015 20:29 )

satanklaus ( 26. ledna 2015 20:28 )

Konečně si šla do sebe Pěkná sebekritika Ale nedělej si planý naděje, ani po prášku se ti mozek nezvětší. Kde není nic, tam se nemá co zvětšit

ladic-kalic ( 26. ledna 2015 20:21 )

 levičácká lůza se těší, že zase bude jen natahovat ruku, prd dělat a stát to bude bohatě cálovat. Ta líná verbeš na nic jiného nemyslí, než jen jak se mít dobře na úkor druhých. Hollandovi na to taky skočili, ale žádný socialistický zázrak se nekonal. Duté hlavy...

kung-fu-jane ( 26. ledna 2015 19:53 )

To bude dobrý, satanklausi, to víš že jo: citace nic, mozek nic, ...a kde nic není ani myšlenka nebude... Měj se hezky a nezapomeň si vzít prášek....

satanklaus ( 26. ledna 2015 19:33 )

Tak že jseš bezmozek citace nic, mozek nic Zkrátka bezmozek kterej pomocí míchy přišel na to, že ťukáním do klávesnice se mluví

Zobrazit celou diskusi