Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Postřelený Lukáš na místě, kde mu strážník popravil bratra: Sám nemůže ani chodit

Autor: jp, šim - 
26. ledna 2015
13:45

Měsíc uběhl od střelby před vysokomýtskou diskotékou, kde strážník Pavel K. (42) zavraždil Radka S. (†23) a zranil jeho bráchu Lukáše S. (25). Ten už opustil špitál, ale potrvá rok, než se vrátí do běžného života.

„Potřebuje 24hodinovou péči. Starám se o něj já nebo přítelkyně. Není schopen ani sám chodit,“ informoval o stavu Lukáše jeho nejstarší bratr a dnes již bývalý provozovatel klubu, před kterým došlo k incidentu, Roman S. (28).

I přes vážná zranění chtěl být Lukáš na pohřbu Radka a před měsíčním výročím tragédie se vydal i na místo, kde strážník střílel. „Jen tam brečel,“ řekl Lukášův bratr, který chce od jara opět provozovat diskotéku. Vrátí se ale do Moravské Třebové, kde s bratry kdysi začínal.

Chladnokrevná poprava se odehrála před diskotékou jen pár dnů před Vánoci. V noci ze soboty na neděli 21. prosince opilý strážník Pavel K. zastřelil člena ochranky Radka poté, co mezi strážníkem a muži hlídajícími vchod do podniku došlo k hádce. Strážník s kamarády se domáhal vstupu bez placení, použil při tom také slzný plyn. Bratři jim řekli, že zavolají policii, na to se dali strážník s kumpány na útěk. Přitom policista vytáhl pistoli a vystřelil jejich směrem.

„Vytáhl zbraň a začal mi mířit na hlavu. A řekl – na to si moc dobře pamatuju – Chlapče, běž domů, nebo tě zastřelím. A já v domnění toho, že to neudělá a že je to plynová zbraň, tak jsem s ním v klidu mluvil. Vystřelil, já jsem se povalil na zem, držel jsem se v tříslech, kam mi vlítla kulka,“ řekl Primě Lukáš S., který je synem kameramana právě z této televize.

V tu chvíli se mu rozběhl na pomoc Radek. Toho ale strážník, který nyní sedí ve vazbě a čeká na soud, který ho může potrestat až výjimečným trestem, šesti kulkami zasáhl smrtelně. Byla to poprava. Poslední rány byly vypáleny z blízkosti do týla. Radek, po kterém zůstal malý syn, na místě vykrvácel.

Radek byl pochován těsně po Vánocích, Lukáš se zotavoval po náročných operacích na JIPce. Ale ani to mu nezabránilo v tom, aby se s bráchou, který pro něj obětoval život, rozloučil. Do obřadní síně ho přinesli na nosítkách přímo z nemocnice.

Rodina na Radkovu památku zřídila stránku, na kterou jeho sourozenci, rodiče, přátelé i známí stále píšou vzkazy, sdílejí fotky a Radkovy obrázky, které kreslil... Všem jim moc chybí.

Jeho babička Eva S. dokonce na stránku přidala příspěvek, z něhož mrazí. Radek k ní přišel ve snu. Paní Eva si pak našla ve snáři, co tento snový zážitek znamenal. „Radečku, dnes se mně o tobě zdálo, přišel si ke mně a byl si usměvavý opálený, měl si brýle zrcadlovky a podával si mi spoustu pohlednic z celého světa. Moc je mně po tobě smutno,“ napsala na Facebook jeho babička s tím, že jí snář vyložil, že pohlednice znamená vzpomínku, že na ni někdo vzpomíná.

zemekf ( 26. ledna 2015 18:09 )

To bude těžké rozhodování - ti kluci toho blba vlastně napadli, když to tak vemu, tak odvracel útok, sice blbě, ale co už - tak to dopadá když se promenujou blbečci se zbraněmi ulicemi. Nechápu, proč má být městský biřic ozbrojen, proč se dávají zbrojní pasy civilům. To, že nám choděj zamindrákovaná blbečci ulicemi s pistolemi v kapsách, často s nábojem v hlavni eště žádnému zločinu nezabránilo, ba právě naopak, no a neštěstí už to způsobilo mnoho .......

romanetta ( 26. ledna 2015 15:56 )

Radka měl popravit zezadu do hlavy, ale v galerii je vidět, že na něj střílel z větší vzdálenosti a zepředu. Tak jak to vlastně doopravdy bylo???

lewakbob ( 26. ledna 2015 15:53 )

vyhazovaci .... tlusty namachrovany ***e ..... postrilet

petrkramnypresident ( 26. ledna 2015 15:42 )

Sakra ten klučina měl ale pořádné kozy

milovnikplesku ( 26. ledna 2015 14:36 )

Ctete jen to co do vas husti pleskaci a slavna prima ono to bylo tak trosku jinak nesmite dat jen na ne.Zavinii si to samotni bo jej nahaneli po meste tak jak bylo jejich zvykem.Je jasny ze to polis prehnal ale moc dobre vedel co by jej cekalo kdyby jej dostali.Tihle blbecci nezbili cloveka poprve byla to jejich praxe.Zajimalo by mne kde jsou lidi Myta kteri je znaji.A operovat s tim ze mnel dite to je uplne smesne proto ze decko videl jednou dvakrat a ta jeho zubejda bejvala skareda se chtela jenom zviditelnit.Za sebe ja bych strilel taky lepsi do pout nez do pytle

Zobrazit celou diskusi