Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Indie předvedla Obamovi svoji chloubu: Tohle je naše armáda

Autor: ČTK - 
26. ledna 2015
11:07

Barack Obama se jako vůbec první americký prezident zúčastnil oslav státního svátku Indie. Přehlídka vojenské moci země a ukázka indické kulturní rozmanitosti v metropoli Dillí připomněla přijetí ústavy, k němuž došlo v roce 1950, tedy tři roky po vyhlášení nezávislosti Indie na Británii.

Návštěva oslav Dne republiky byla hlavním bodem Obamovy návštěvy Indie, na kterou prezident přicestoval v neděli. Obamův pobyt na indickém subkontinentu má přispět k posílení vzájemných vztahů; již první den přinesl podle tiskových agentury průlom v jaderné spolupráci, který umožní americkým firmám dodávat Indii civilní jaderné technologie.

Indický premiér Naréndra Módí v neděli překvapil tím, že uvítal Obamu hned na letišti a vřele ho objal. Spojené státy přitom před necelými deseti lety hinduistickému nacionalistovi Módímu nepovolily vstup na své území kvůli masakru muslimů v Módího domovském státě Gudžarát, připomněla agentura Reuters.

Pondělní slavnostní přehlídku poznamenalo deštivé počasí, ale Obama přesto společně s Módím dvě hodiny z prostoru uzavřeného neprůstřelným sklem sledoval barvité představení.

Vrtulníky shazovaly na shromážděné davy okvětní lístky a na bulváru z britské koloniální éry vedoucím od prezidentského paláce k Bráně Indie se hostům představily tanky, raketomety, salutující vojáci, dechové kapely, tanečníci i slavnostně ozdobení velbloudi.

Na bezpečnost akce dohlížely desetitisíce policistů a příslušníků polovojenských jednotek, kteří byli rozmístěni v ulicích i na střechách domů.

Obama má na programu setkání s vůdci hlavní opoziční strany – Indického národního kongresu – a projev na obchodním summitu. V úterý měl Obama navštívit mauzoleum Tádž Mahal, tam ale nakonec neodjede. Cestu do Indie totiž zkrátil, aby se mohl zastavit v Saúdské Arábii a setkat se s novým saúdskoarabským králem Salmánem, nástupcem nedávno zesnulého panovníka Abdalláha. 

zelena.karkulka ( 26. ledna 2015 22:25 )

Poledne a na ulici tma

1tigrusenka ( 26. ledna 2015 13:47 )

všichni by se pos.rali

1tigrusenka ( 26. ledna 2015 13:45 )

mám doma INDA, vocas mu furt bryndá

tgbb. ( 26. ledna 2015 13:13 )

Ještě mi tam chybí průvod lučištníků, to by Obama nerozchodil.

tgbb. ( 26. ledna 2015 13:12 )

Pěknej hrozem odhodlanejch maníků na jednom motocyklu, rád bych viděl, co by to udělalo, kdyby jeden z nich vystřelil.

Zobrazit celou diskusi