Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Klíč k miliardám nejbohatšího muže planety: Být střídmý i v dobách štědrých

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
26. ledna 2015
10:23

Žebříček nejbohatších lidí světa vede v posledních letech střídavě zakladatel Microsoftu Bill Gates a mexický podnikatel Carlos Slim, který ve středu slaví pětasedmdesátiny. Jeho jmění dosahuje podle časopisu Forbes 1 780 miliard korun. Slim je ale i jedním z největších filantropů – podporuje vzdělávání, zdravotnictví či kulturu.

Podle kritiků je Slim monopolista profitující na výsadním postavení Telmexu, jenž provozuje 90 procent pevných telefonních linek v Mexiku. V zemi, kde žije třetina obyvatel na hranici chudoby, leží mnohým v žaludku Slimovo jmění.

Na druhou stranu Slimovo impérium dává přímo práci asi 250 000 lidí a podporuje řadu dobročinných aktivit, mj. přes Nadaci Carlose Slima, založenou v roce 1986. Například v mexické metropoli v roce 1994 otevřel Muzeum Soumaya, pojmenované po jeho zesnulé manželce, v němž je mj. největší sbírka děl Augusta Rodina mimo Francii. Loni otevřel v hlavním městě Mexika největší akvárium v Latinské Americe, které má poskytovat nejen zábavu a osvětu, ale i přispět k ochraně ohrožených druhů.

Loni v červenci Slim například s českou topmodelkou Petrou Němcovou a jejím Fondem šťastných srdcí otevřel v mexickém Veracruzu rozsáhlý areál základní školy, jehož výstavbu zaplatil Slimův konglomerát Grupo Carso a kam nadace Němcové poskytla vybavení. Slim podporuje vzdělávací a zdravotní projekty i v jiných zemích Latinské Ameriky a s nevládní organizací Grameen Trust také poskytuje mikroúvěry nejchudším Mexičanům.

Carlos Slim Helú se narodil 28. ledna 1940 v metropoli Mexika. Jeho otec se přistěhoval z Libanonu ve 14 letech a z malého obchodníka s galanterií se výrazně vypracoval; i matka byla libanonského původu. Carlos získal na Mexické autonomní národní univerzitě titul stavební inženýr a v roce 1965 založil první firmy, stavební, realitní i investiční.

A jak se stal nejbohatším mužem světa? Vydělal zejména na skupování krachujících společností a včasné sázce na vyspělé technologie. Klíčovou roli ale jistě sehrály i jeho zásady podnikání, mimo jiné co nejjednodušší struktura managementu, flexibilita, rychlé rozhodování, rozvoj lidských zdrojů a v neposlední řadě pravidlo: být střídmý i v dobách štědrých.

Carlos Slim má tři dcery a tři syny; jejich matka Soumaya Domitová Gemayelová, s níž se Slim oženil v roce 1966, zemřela v roce 1999. I ona byla libanonského původu, její strýc byl Amín Džamáíl, prezident Libanonu v letech 1982 až 1988.

ninka64 ( 26. ledna 2015 21:30 )

Nesmutněte takových je na této planetě 99 procent. Ten pán patří k jednomu procentu lidí, kteří vlastní tolik majetku jako má dohromady zbytek lidstva na této planetě.

ninka64 ( 26. ledna 2015 21:25 )

A kdy budou ty štědré doby???

sores ( 26. ledna 2015 16:56 )

Co je tohle za debilní radu! Neutrácím ani nemám z čeho, z českého platu se to nedá a milionářka ze mě nikdy nebude. Z jeho úhlu pohledu se to vůbec nedá brát. Milionářům se to k.ecá!

Zobrazit celou diskusi