Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vítězství krajní levice v Řecku zvýší v EU ekonomickou nejistotu, varoval britský premiér

Autor: ČTK - 
26. ledna 2015
07:21

Britský premiér David Cameron varoval, že nedělní vítězství radikální levice v parlamentních volbách v Řecku zvýší ekonomickou nejistotu v celé Evropě. První zprávy ze světových burz hovoří v souvislosti s řeckými volbami o poklesu ceny eura, a to na nejnižší úroveň vůči dolaru za posledních 11 let.

"Řecké volby zvýší ekonomickou nejistotu napříč Evropou. To je důvod pro to, aby Británie setrvala u své (hospodářské) politiky, ochránila vlastní (ekonomickou) bezpečnost," řekl podle zahraničních agentur konzervativní premiér Cameron na Twitteru.

Ekonomický dopad řeckých voleb na sebe nenechal dlouho čekat. Euro se vůči dolaru propadlo na nové jedenáctileté minimum do blízkosti 1,11 USD. SYRIZA se staví proti dalším úsporným krokům v zemi, což by mohlo vést k rozkolu mezi Aténami a jejich mezinárodními věřiteli. Experti očekávají, že euro by během dne mohlo dál padat, napsala agentura Reuters.

Francouzský socialistický prezident François Hollande však řecké vítězné levici poblahopřál. Přeje si, aby Francie a Řecko dále úzce spolupracovaly na ekonomickém růstu a stabilitě eurozóny.

Předseda strany SYRIZA Alexis Tsipras oznámil, že chce s věřiteli vyjednat spravedlivé a vzájemně výhodné podmínky pro splácení řeckého dluhu.

Podle zahraničních agentur však SYRIZA nezískala absolutní většinu a nejspíš bude muset hledat koaliční spojence. Podle komentářů se jejím partnerem může stát jedna ze dvou malých stran, a to středolevá proevropská strana Potami (Řeka) nebo nacionalistická strana Nezávislí Řekové (ANEL).

Šéf německé centrální banky Jens Weidmann vyjádřil naději, že nová řecká vláda nebude řeckým obyvatelům slibovat něco, co nemůže od partnerů dostat a co si Řecko nemůže dovolit.

To opoziční socialisté v Portugalsku úspěch strany SYRIZA, která je proti dalším úsporným opatřením a utahování opasků, uvítali. V jejím úspěchu vidí znamení pozitivních změn v Evropě.

Podle vedení portugalských socialistů je výsledek řeckých voleb podnětem k pozitivním změnám v hospodářských politikách v Evropě. "Je nutné zbrzdit úsporná opatření, která nedokázala oživit ekonomiku ani ozdravit veřejné finance," uvedla opoziční strana v prohlášení.

blooroses ( 26. ledna 2015 10:45 )

To bychom skutečně měli. Konec konců to skoro každý tvrdí..... Proč pak ale většina dělá opak? Proč volí proevropského prezidenta? Proč volí Babišovo ANO, když je Babiš na EU existečně závislej a rozhodně proti ní nepůjde? Proč volí socany, kteří ač prý levicoví, tak spíš fraška a sračka jsou? My totiž na rozdíl od zemí, kde nikdy nebyla komunistická diktatura, nemáme ani normální levicovou stranu, natož pravicovou....tedy kromě radikální pravice....ale té se bojíme....jsme připosraní.....takže dobře nám tak, máme co si zasloužíme...

petrkramnypresident ( 26. ledna 2015 08:36 )

Řekům fandím. Líbí se mi, jak ukázali Evropské unii prostředník. Měli bychom udělat to samé

1tigrusenka ( 26. ledna 2015 07:28 )

cameron at se stará o svý negry aby mu nepodřezávali vojáky, šlejška jeden

Zobrazit celou diskusi